logo
RNTV Live

Mistreții fac prăpăd în Prahova. Sute de hectare de culturi sunt distruse

porci mistreti
Oana Stoica

În 12 localități din Prahova oamenii sunt disperați. Au muncit să-și cultive pământul, iar acum s-au trezit că porumbul pe care trebuiau să-l culeagă a fost mâncat de porcii mistreți. Sute de hectare de culturi agricole sunt afectate de sălbăticiunile aflate în căutare de hrană. Situația este aceeași în Cocorăștii Colț, Iordăcheanu, Târgșorul Vechi, Teișani, Valea Călugărească, Tinosu, Măgurele, Bătrâni, Poienarii Burchii, Ștefești, Aluniș și Gura Vitioarei. Sesizările curg la primăriile respective, dar și la Asociația Vânătorilor și Pescarilor Prahova. Conform legii însă, culturile agricole trebuie păzite de proprietari. Vânătorii îi pot ajuta doar prin împușcarea unui număr de mistreți aprobat de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor. ”Sunt multe locuri în care avem reclamații, dar la toate, comisiile care s-au deplasat acolo, au constatat că proprietarii nu au păzit  cultura. În consecință nu pot primi despăgubiri. Dacă și-ar păzi cultura, atunci ministerul este obligat să-i despăgubească. E simplu, dar toți vor să le păzim noi culturile. Cu un paznic pentru circa 7000 de hectare este imposibil, apoi noi păzim vânatul  nu culturile altora. Repet si o voi spune  întotdeauna că gardurile electrice sunt singura soluție. Statul să dea subvenție din sumele pe care le plătim noi anual la fondul de mediu, respectiv cam 4 milioane de euro anual, pe țară”, ne-a declarant Valeriu Bolgiu, directorul AJVPS Prahova.

Pe cele 19 fonduri de vânătoare din Prahova, administrate de AJVPS, sunt aproximariv 1000 de porci mistreți. Anul acesta a fost aprobată o cotă de recoltare de 524 de exemplare.

 

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor