logo
RNTV Live

Multe urări de iubire eternă pentru CNADR, SPFL și Poșta Română

victor (4)
Victor Preda

Compania Națională de Drumuri și Autostrăzi ar trebui să se ocupe, după cum îi spune și numele, de întreținerea și construirea drumurilor naționale și a autostrăzilor. În realitate, CNADR se ocupă de un lucru mult mai simplu și, în același timp, generator de beneficii financiare: amendarea șoferilor surprinși că circulă fără rovinietă. Dar eu cred că și a celor nesurprinși.

La sfârșitul lui mai 2016 am primit un proces verbal care îmi aducea la cunoștință că pe 1 noiembrie 2015 ( cu șapte luni mai devreme) am fost depistat circulând fără rovinietă la Brătășanca. M-am uitat pe calendar, 1 noiembrie 2015 a picat duminica. Ce să caut eu duminică dimineața, la 8.30, la Brătășanca? În plus, faptul că am primit procesul verbal după șapte luni de la săvârșirea contravenției mi se părea strigător la cer. „Să văd proba foto”, am zis, și-am început să caut pe site-ul CNADR, convins fiind că sunt un cetățean european și am dreptul să văd probele în baza cărora sunt sancționat. Surpriză, CNADR nu mă consideră cetățean european și nu îmi pune la dispoziție decât informații despre cum să îmi cumpăr rovinietă sau cum să plătesc amenda!

Cu ajutorul atotștiutorului Google am reușit să aflu că proba foto este prezentată numai dacă amenda este contestată în justiție. „Ce prostie, mă apuc să caut avocați, să fac contestații, să ajung în Tribunal pentru 250 de lei? O haiducie a statului, îmi scoate 250 de lei din buzunar cu japca, asta e, ce să fac dacă la 25 de ani nu am plecat din țară”, mi-am spus și m-am jurat că de acum încolo o să îmi fac un jurnal în care o să-mi trec toate plimbările cu mașina și o să păstrez toate chitanțele și bonurile.

Amenda am plătit-o la Serviciul Public de Finanțe Locale. Am luat bon de ordine și m-am prezentat cu procesul verbal și cu banii la ghișeu. „Copie xerox? ”, m-a întrebat indulgent doamna. „Copie xerox? Ce copie xerox?”. „După procesul verbal, xerox găsiți la ghișeul… ”, a adăugat doamna, înțelegătoare cu unul care vine să-și plătească amenzile și habar nu are ce trebuie să facă.

Știți cât costă o copie xerox după un proces verbal la Serviciul Public de Finanțe Locale Ploiești? Nu, nu e 10 bani ca oriunde în oraș, este 1 leu, de zece ori mai mult. Plătesc, iau bonul fiscal și copia xerox a procesului verbal și mă întorc la primul ghișeu. „Gata?”. ”Gata, doamnă”. Îmi dă chitanța și îmi spune folosind același ton înțelegător: ”Aveți grijă, trebuie să trimiteți dovada că ați plătit!”. ”Poftim? Treaba mea e să plătesc amenda, nu să port corespondență cu CNADR”. ”Credeți-mă, e mai bine să trimiteți”. Plec cu nervii în pioneze bombănind că nu le trimit nimic, că oricum mi-au luat banii fără să îmi demonstreze că am greșit, că am dat pe o copie xerox de zece ori mai mult! ”Ce-o să-mi facă? O să mă execute silit că am plătit amenda?”.

Timpul le rezolvă pe toate. De la zi la zi furia mea s-a domolit până când mi-am spus că nu-mi trebuie alte complicații și că ”ar fi mai bine” să le trimit dovada. Fac alte copii xerox de pe procesul verbal și de pe chitanță și merg la Oficiul Poștal. ”Bună ziua, trebuie să trimit hârtiile astea prin poștă, dați-mi, vă rog, un plic timbrat!”. Doamna de la ghișeu trage aer în piept, zâmbește larg și îmi spune ”Nu avem decât timbre, plic luați de la chioșcul de ziare”. ”Mă scuzați, nu aveți plicuri la Poștă? ”. ”Nu, nu mai ținem plicuri”. Foarte rapid mi-au trecut prin cap toate știrile legate de situația financiară catastrofală a Poștei Române, le-am urat în gând faliment rapid și am plecat spre primul chioșc de ziare. În sfârșit, am trimis plicul și astfel s-a încheiat aventura mea legată de amenda primită de la CNADR. Aventură de-alungul căreia m-am simțit tratat cu respect de către statul român și de către instituțiile acestuia și m-am simțit cetățeanul unei țării cu adevărat civilizate. Următoarea propoziție este un pamflet și trebuie tratată ca atare: Data viitoare măcar le sparg geamurile!

PS 1. Intrigat de tariful fotocopiaturului de la SPFL, instituție aflată în subordinea Primăriei Ploiești, am răscolit prin arhiva hotărârilor de Consiliu Local și am găsit ceva foarte interesant: efectuarea unei copii de pe niște acte oarecare costă 0,5 lei, în timp ce efectuarea unei copii de pe un proces verbal de amendă costă dublu, un leu. De ce? Pentru că așa au votat consilierii locali la sfârșitul anului 2013.

PS 2. Oare nimeni nu face nicio legătură între numărul mare de accidente petrecute în ultima perioadă pe DN1 și lucrările efectuate în plin sezon de concedii? Faptul că nu există marcaje rutiere, nici măcar temporare, nu are nicio importanță?

romsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor