logo
RNTV Live

Nu ești extravertit sau introvertit? Uite câteva lucruri despre a fi ambivert

extrovert-introvert-ambivert-1024×640
Constantin Corina

Cei mai mulți dintre noi se încadrează de fapt mai mult în mijlocul spectrului personalității decât credem. Deși unii oameni sunt foarte introvertiți, în timp ce alții sunt incredibil de extrovertiți mai există si persoane ce sunt ,,ambiverte”.

„Sunt mulți oameni la mijloc, care nu sunt nici foarte extrovertiți, nici foarte introvertiți”, spune Ronald E. Riggio, PhD, psiholog organizațional și profesor la Colegiul Claremont McKenna.

Ce este un ambivert, mai exact?


Ambiverții tind să aibă trăsături atât ale extrovertiților, cât și ale introvertiților, spune Riggio. Extravertiții sunt de obicei vorbăreți, asertivi, entuziasmați, gregari, sociali și obțin energie din a fi cu oamenii. Introvertiții sunt de obicei opusul: tăcuți, neaserți, nu deosebit de excitabili și mai solitari. A fi în situații sociale este mai obositor pentru introvertiți.

Cu toate acestea, ambiverții tind să fie mai puțin extremi în orice caracteristică dată, explică Simine Vazire, dr., director al Personality and Self-Knowledge Lab de la UC Davis. „Au mai mult un amestec de caracteristici introvertite și extrovertite.”

Cum să afli dacă ești ambivert


În primul rând, pentru a exclude să fii mult mai introvertit sau extravertit, Riggio sugerează să-ți pui întrebări precum:

  1. Ai prefera să stai acasă și să citești o carte (introversie) sau să ieși și să cunoști oameni noi (extroversie)?
  2. Îți plac petrecerile pline de viață, aglomerate (extroversie) sau adunările mici cu prietenii apropiați (introversie)?
  3. Vorbești în mod regulat cu necunoscuți (extroversie) sau, în mare parte, ții pentru tine când te afli în preajma unor străini (introversie)?

Cu toate acestea, ambiverții tind să fie mai puțin extremi în orice caracteristică dată, explică Simine Vazire, dr., director al Personality and Self-Knowledge Lab de la UC Davis. „Au mai mult un amestec de caracteristici introvertite și extravertite.”

„Oamenii din mijloc sunt moderat entuziasmați de interacțiunea cu ceilalți și moderat „scăpați” de aceasta. Cei de la extreme vor evita sau vor fi epuizați de situațiile sociale sau vor fi atrași și energizați prin socializare.” transmite Riggio.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

pnlvolonanupuslbogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor