logo
RNTV Live

O tânără voluntară invită Prahova la “Marea curăţenie”: “Exemplul personal contează!”

hdr
Raluca Eparu

Pe 24 septembrie, România va face Curățenie Națională alături de Republica Moldova în cadrul celei de-a cincea ediţii a campaniei Let`s Do It, Romania! Pentru prima dată, acţiunea se bucură de sprijinul Guvernului României, prin cinci ministere care se vor implica în mod direct. Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor va contribui la identificarea zonelor cu deșeuri,  Ministerul Educației Naționale  va implica din nou profesori și elevi la Ziua de Curățenie Națională, Ministerul de Interne  va participa la curățenie cu instituțiile din subordine, Ministerul Justiției se va implica prin Administrația Națională a Penitenciarelor şi Ministerul Transporturilor, care va face curățenie în gări și în apropierea acestora. În Prahova, 23 de primării au semnat protocoale de colaborare şi promit că-şi vor mobiliza cetăţenii pentru marea curăţenie. Dar „Marea curăţenie” poate exista doar cu ajutorul voluntarilor. Mulţi dintre aceştia sunt elevi şi studenţi. Ei au înţeles că doar dăruind din timpul lor şi încercând să schimbe mentalităţi pot face ceva pentru ei şi societate.

În Prahova, de campanie se ocupă încă din 2012, o mână de fată, Florentina Pantilimon. „Eram studentă în 2012 la facultatea de administraţie publică din cadrul Universităţii Petrol şi Gaze din Ploieşti. M-a mirat că niciun ONG nu a avut curajul să preia activitatea Let`s Do It, Romania! şi am zis că o pot face eu. Mi s-a părut o provocare şi am spus că acum pot să pun în practică întreaga mea experienţă în munca de voluntariat. De la 16 ani sunt voluntar pentru diverse cauze. Am început în liceu la antidrog, am continuat cu AIESEC (n.a Recunoscuţi din 2012 drept cea mai democratică organizaţie din lume de către Worldblu, AIESEC se mândreşte cu nominalizarea la Premiul Nobel pentru Pace şi cu lideri în corporații sau ONG-uri din întreaga lume. Până în prezent, la nivel mondial, AIESEC a facilitat peste 480.000 de stagii internaționale, ce au dezvoltat tineri, companii, ONG-uri şi comunităţi). Toate acestea m-au format ca om. În 2007 mi-am dat seama că o să mă dezvolt mult ca voluntar. Am făcut şi fac şi alte treburi, că din ceva trebuie să trăiesc. Am fost manager la o fundaţie, am tot felul de colaborări pe decorarea sălilor pentru evenimente, deci fac şi altceva”, explică Florentina.

hdr

Are 28 de ani şi se gândeşte că va trebui cât de curând să predea ştafeta altora. Până atunci face ceea ce ştie atât de bine: discută cu autorităţile locale, cu multinaţionalele, contabilizează fondurile primite şi orice ajutor cât de mic, trimite invitaţii la curăţenie şi încearcă să convingă oamenii că doar cu ajutorul lor, planeta poate respira. „Munca de voluntariat chiar te formează ca om. Am învăţat să am dialoguri fructuoase cu diferite entităţi, cu oamenii, să vorbesc în public, să fac proiecte, să gestionez evenimente şi fondurile primite. De aceea încurajez voluntariatul în rândul tinerilor. De ce vin tinerii le evenimentele noastre? Ar fi două categorii-unii vin pentru a primi o adeverinţă care să-i ajute pe mai departe şi să le apară în CV, iar alţii vin pentru experienţa în sine şi se bucură că au ce învăţa. Eu mă bucur de ambele categorii. Câtă vreme se adună gunoaiele, nu mă interesează prea mult motivele lor. Cu tinerii e mai uşor şi mă bucură asta, dar cu adulţii….nu se integrează în astfel de proiecte şi în general nu vor să facă voluntariat. Vorbesc aici de oamenii trecuţi de 35 de ani, la care nu ajung la fel de uşor. În ultima vreme, aud din ce în ce mai des o întrebare jignitoare-„Ce-mi iese sau ce îţi iese din asta?”Nu pricep pur şi simplu că pe termen lung, ne iese tuturor ceva foarte important-un mediu curat, o viaţă sănătoasă şi fericită într-un mediu curat. E vorba şi de o parte sensibilă. Mă bucură şi mă împlineşte ceea ce fac. Cred cu tărie că exemplul personal contează, că făcând curat în jurul tău, totul se propagă atunci când fiecare face curat în jurul lui, nu?”, spune Florentina.

Tânăra nu poate să nu-şi amintească şi descumpănirile de-a lungul timpului. Momentul în care a mers să cureţe veşnic murdara albia râului Dâmbu. „Am fost cu jandarmii, pentru că deja veniseră nişte cetăţeni înarmaţi cu diverse obiecte care nu ştiau ce căutăm noi pe acolo. De fapt erau convinşi că nu facem curăţenie şi avem ceva de împărţit cu ei. Apoi, după ce oamenii s-au arătat plăcut suprinşi că le-am făcut curat, chiar într-o zonă unde nu mai erau gunoaie, cineva a aruncat chiar în faţa noastră o pungă cu gunoi menajer. Elevii care au văzut aşa ceva au fost foarte dezamăgiţi. Dar noi luptăm în continuare. Am călătorit mult şi am văzut cât de mult preţ se pune pe curăţenie în alte părţi. De ce să nu fie şi la noi la fel? De ce ţara asta atât de frumoasă să fie acoperită de gunoaie? Pentru că străinii remarcă şi gunoaiele, din păcate, nu doar peisajul. Prahova are multe de oferit, dar în continuare suntem printre primele cinci judeţe la nivel naţional în ceea ce priveşte cantitatea de deşeuri adunate în campaniile noastre. Dar şi printre primele cinci ca număr de voluntari! În 2012 am fost 8.000, iar acum ne aşteptăm la minim 5.000 de voluntari. În 2014 am strâns 11 tone de deşeuri doar din Ploieşti în 3 ore şi acum sperăm să strângem mult mai mult. Nu dorim orice fel de deşeuri, ci acelea care pot fi reciclate. Am identificat cu voluntarii zonele din Ploieşti şi din jurul Ploieştiului pline cu gunoaie. cu bicicleta sau pe role, aceştia au mers în mai multe zone şi au constatat adevărate focare în zonele Vega, Bereasca, Dâmbu, Obor, Crângul lui Bot”, povesteşte Florentina.

Dacă vrei să-i dai o mână de ajutor Florentinei, voluntarilor ei şi ţării tale, vino pe 24 septembrie la Marea curăţenie, la ora 9, la Sala sporturilor Olimpia. Mai multe detalii despre locul de desfăşurare a acţiunii puteţi afla punând întrebări pe adresele de e-mail:florentina.pantilimon@letsdoitromania.ro, sau prahova@letsdoitromania.ro. Un pet aruncat la întâmplare se descompune în mai mult de 100 de ani, adică vei lăsa copilului tău nu numai case şi maşini, ci şi o planetă murdară!

 

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor