logo
RNTV Live

Păduri distruse de flăcări. Cine sunt vinovaţii?

Padure în flăcări
rnews

Numărul incendiilor în creştere

200 de incendii au mistuit aproximativ 450 de hectare de pădure aflate în proprietatea Statului, de la începutul anului, până în prezent. Potrivit ROMSILVA, numărul acestora este cu în creştere, comparativ cu primul semestru al anului trecut.

Care sunt factorii care au condus la creşterea numărului de incendii?

Condițiile climatice din lunile martie și aprilie au favorizat producerea incendiilor în suprafețele de fond forestier, numărul incendiilor produse în primul semestru al anului depășind astfel media perioadei similare a ultimilor ani. Cele mai multe incendii de pădure au avut drept cauză propagarea focului din terenurile limitrofe fondului forestier aflat în proprietatea publică a statului.

În total, suprafața afectată de incendii pe primele șase luni ale anului, în pădurile de stat, a fost de 1.048,8 hectare, inclusiv 73,7 hectare regenerate recent. Au fost  distruși inclusiv 28.720 de puieți forestieri plantați în cursul recentelor campanii de împăduriri.

Judeţele cele mai afectate

Cele mai multe incendii au fost înregistrate în județul Gorj, 56 de la începutul anului, urmat de Mehedinți, cu 30 de incendii, și Alba, cu 23 de incendii. Cele mai întinse suprafețe afectate, cumulate, s-au înregistrat în județele Gorj, cu 443,5 hectare, Mehedinți, cu 177,7 hectare, și Hunedoara, cu 150,6 hectare.

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva recomandă cetățenilor care își petrec timpul liber în zone limitrofe pădurilor sau care fac drumeții prin zone împădurite să supravegheze focul, iar la plecare, să verifice cu atenție stingerea acestuia.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor