logo
RNTV Live

Pesta porcină africană la porci a reapărut în Prahova. Ce au decis autorităţile?

pesta porcina africana
Mihai Constantinescu

Pestă porcină în Prahova

Pesta porcină africană la porci a reapărut în Prahova. Ce au decis autorităţile?

Pesta porcină africană a reapărut în Prahova. Virusului pestei porcine africane a fost confirmat la un porc din gospodăria unui cetățean din Poienarii Burchii, sat Poienarii Rali.

Imediat  prefectul judeţului Prahova, Mădălina Lupea, a convocat în ședință extraordinară Centrul Local de Combatere a Bolilor Prahova. Astfel, a fost aprobat planul de măsuri privind combaterea focarului de pestă porcină africană și măsurile care se impun în zonele de protecție și supraveghere, anunţă reprezentanţii Prefecturii Prahova.

Mai jos puteți citi prevederile Hotărârii nr.1 din 10.07.2019 a CLCB Prahova:

Art.1. Se aproba Planul de mîăsuri privind combaterea focarului de Pesta Porcina Africana din comuna Poienarii Burchii, sat Poienarii Rali, judetul Prahova, precum si masurile care se impun in zonele de protectie si supraveghere, planul de masuri care face parte integranta din prezenta hotarare;
Art. 2. Aplicarea Planului de masuri se va face si în exploataţiile nonprofesionale în care apar focare secundare de pestă porcină africană, cu informarea CLCB Prahova, în comuna Poienarii Burchii.
Art. 3. Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Prahova va gestiona rapid focarul, potrivit prevederilor Cap. 9 partea a III-a din Manualul operaţional pentru intervenţia în focarele de pestă porcină africană.
Art. 4. Localităţile din zona de protecţie şi de supraveghere a focarului au fost stabilite de către Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Prahova, după cum urmează:
– Zona de protecţie în jurul focarului, de minim 3 km, pe raza localităţilor: comuna Poienarii Burchii (satele: Poienarii Rali, Poienarii Burchii, Poienarii Vechi, si Pioresti), comuna Gorgota (satul Poienarii Apostoli) din jud. PRAHOVA si comuna Peris (satul Balteni) si comuna Ciolpani (satul Piscu) din jud. Ilfov.
– Zona de supraveghere în jurul focarului, de minim 10 km, care include şi zona de protecţie, pe raza localităţilor:: comuna Poenarii Burchii (satele:Carbunari, Podu Valeni, Ologeni si Tatarai), comuna Sirna (satele: Habud, Sirna, Varnita), comuna Tinosu (satele Predesti, Tinosu, Pisculesti), comuna Puchenii Mari (satele Odaile, Moara, Puchenii Mari, Puchenii Mosneni, Miroslavesti), comuna Gorgota (satele Fanari, Gorgota, Crivina, Potigrafu), comuna Balta Doamnei (satul Curcubeu) din judetul Prahova.
– Localitățile din jud. Ilfov care se încadrează în zona de supraveghere sunt: Buriasi, Peris, Balteni, Tancabesti, Izvorani, Ciolpani, Piscu, Luparia si Silistea Snagovului.
– Localitățile din jud. Dambovita care se încadrează în zona de supraveghere sunt: Ciocanesti, Niculesti, Movila, Barbuceanu, Catunu si Crivatu.

Programul de măsuri privind combatarea focarului precum și măsurile care se impun în zonele de restricție poate fi consultat aici: http://prahova.dsvsa.ro/…/Programul-de-masuri-privind-comba…

 

romsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor