logo
RNTV Live

Peste 100 de modificări propuse de Comisia Iordache. Una l-ar putea scăpa pe Dragnea. Alta scoate pușcăriașii din închisori

iordache legi
rnews

Peste 100 de modificări propuse de Comisia Iordache

Comisia Iordache a anunțat miercuri modificările pe care vrea să le facă la Codurile penale.

Sunt peste 100 de modificări numai la Codul de procedură penală. Unele ar putea avea efect inclusiv asupra unor procese aflate în derulare sau chiar în cazul unor condamnări pronunțate deja. Ca în cazul lui Dragnea. 

În același timp, puușcăriașii ar fi eliberați la jumătatea pedepsei, nu la două treimi ca acum.

Se introduce obligația – care până acum nu exista – ca o hotărâre definitivă (de condamnare sau de achitare) să fie motivată în cel mult 30 de zile sau în cazuri excepționale în 60 de zile (dacă judecătorii își motivează imposibilitatea de a o face în 30 de zile). În plus, potrivit propunerii venite dinspre Comisia Iordache, motivarea trebuie semnată de toți judecătorii care au participat la ultimul termen de judecată la dezbateri, deliberări, pronunțarea sentinței. În cazul în care acest lucru nu este posibil, indiferent de motiv, atunci cauza se repune pe rol, deci practic se reia judecata ultimului termen într-o nouă componență a completului de judecată.

În acest context, se introduce un nou motiv de revizuire, ceea ce înseamnă o cale extraordinară de atac – nemotivarea sau nesemnarea de către toți judecătorii care au participat la luarea unei decizii a motivării.  Revizuirea sentinței poate fi cerută oricând, chiar și după moartea persoanei condamnate.

Prin urmare, dacă va fi adoptată această prevedere, practic i-ar deschide drum lui Liviu Dragnea pentru o schimbare a condamnării sale primite în dosarul referendumului (doi ani de închisoare cu suspendare).

În cazul sentinței lui, motivarea nu a fost semnată de către toți judecătorii care au participat la luarea deciziei de condamnare și au trecut opt luni de la pronunțarea sentinței până ea a fost motivată.

Motivarea a fost redactată de unul dintre judecătorii care au participat la luarea deciziei, însă pentru Livia Stanciu, fosta președintă a Înaltei Curți, între timp pensionată și numită judecător la CCR, a semnat înlocuitoarea ei, Cristina Tarcea. Liviu Dragnea a speculat această întârziere și a vrut să deschidă un proces, dar plângerea i-a fost respinsă.

Propuneri de modificare a Codului de procedură penală, în rezumat:

REVIZUIRI SENTINŢE
– Revizuirea sentinţelor definitive s-ar putea face dacă judecătorul care a dat sentinţa nu a semnat şi redactat motivarea acesteia. Prevederea aceasta l-ar ajuta în principal pe Liviu Dragnea, pentru că Livia Stanciu, judecătoarea care a condus completul de judecată în dosarul Referendumul, s-a pensionat înainte ca sentinţa să fie redactată, astfel că motivarea a fost semnată de succesoarea sa, Cristina Tarcea.

REDUCERI PEDEPSE
– parlamentarii Coaliţiei propun reducerea de la două treimi la jumătate a executării pedepsei înaintea eliberării condiţionate pentru pușcăriașii condamnați la mai puțin de 10 ani.

DESCURAJAREA DENUNŢĂTORILOR
– pot beneficia de reducerea la jumătate a pedepselor în propriile dosare doar cei care denunță în termen de 6 luni de la comiterea faptei denunțate, indiferent care este aceea. În prezent nu există acest termen, cei care denunță  infracțiunea, dacă mărturia se confirmă, beneficiază de reducerea la jumătate a pedepselor în propriile dosare.
–  darea de mită și cumpărarea de influență nu sunt incriminate decât dacă sunt denunțate de făptuitor în termen de cel mult șase luni de la săvârșirea faptei.  Acum nu există acest termen, oricând denunți, beneficiezi de impunitate.

RESPECTAREA PREZUMŢIEI DE NEVINOVĂŢIE
– Interdicția parchetelor de a comunica public despre anchete pe rol sau aflate în cameră preliminară – aceasta înseamnă nu vom mai avea comunicate ale DNA sau DIICOT de puneri sub acuzare, inculpări, trimiteri în judecată.
– pedepsirea cu închisoare de la 6 luni la 3 ani a autorităților care fac declarații publice ce indică vinovăția unei persoane pentru care nu s-a pronunțat o decizie definitivă
– declarațiile suspectului sau inculpatului se înregistrează obligatoriu audio, cel puțin, sub sancțiunea nulității
– mandatul de percheziție trebuie să cuprindă clar bunurile sau documentele căutate, sub sancțiunea nulității
– audierea nu poate dura mai mult de 6 ore din 24 de ore
– avocatul trebuie să aibă cel puțin 6 ore la dispoziție pentru a studia dosarul înainte de judecarea cererii de arestare
– sechestrul pe bunuri nu poate fi menținut mai mult de un an în timpul urmăririi penale sau 3 ani în total
– interdicția de a prezenta suspecți încătușați în public

CITEȘTE mai multe pe DIGI 24

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor