logo
RNTV Live

Polițiștii au voie să se tatueze? Noi informații despre admiterea la Școala de Poliție

scoala agenti politie1
rnews

Cei care doresc să urmeze o carieră de polițiști, se pot înscrie în această perioadă la Școala de Agenți de Poliție Vasile Lascăr din Câmpina. Cum există foarte multe întrebări referitoare la criteriile de admitere, reporterii Incomod au realizat un interviu cu purtătorul de cuvânt al Școlii, comisar șef Melincianu Beatrice, care a povestit care sunt principalele condiții pentru cei care vor să devină polițiști. În cadrul interviului, comisarul șef a vorbit despre aspecte ce țin de notele din liceu, cetățenie, semne particulare și tatuaje, dar și despre calendarul admiterii.

Reporter: Când va avea loc următoarea sesiune de admitere la Școala de Poliție?

Cms. șef Beatrice Melincianu: Următoarea sesiune va avea loc în perioada 24 august – 4 septembrie 2018. Candidații pot depune cererile de înscriere până pe data de 15 iunie, după care vor completa dosarul cu toate documentele necesare admiterii. După data de 15 iunie vor fi programați pentru testarea psihologică, iar în zilele de 24-25 august se vor prezenta la Școala de Agenți de Poliție pentru înscrierea la proba sportivă și contra-vizita medicală. Ei pot și acum să își depună actele, cererea de înscriere, urmând ca domnii de la Resurse Umane din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție să îi îndrume către unitățile medicale care asigură verificarea din acest punct de vedere.

Reporter: Care sunt principalele condiții pe care trebuie să le îndeplinească cei care se înscriu la școala de poliție?

Cms. șef Beatrice Melincianu: Vârsta minimă de 18 ani împliniți în anul examenului de admitere, să fie cetățeni români, să cunoască limba română, să fii absolvit liceul cu diplomă de Bacalaureat. Anul acesta, ca și în sesiunea precedentă, nu mai sunt condiții legate de limita maximă de vârstă sau de înălțime, așa cum a fost până anul trecut. Un alt aspect foarte important, trebuie să fie declarați apți din punct de vedere medical și psihologic, să nu fi fost condamnați, judecați sau să aibă o hotărâre judecătorească rămase definitivă, să nu fi executat o pedeapsă cu închisoarea, să nu fie în curs de cercetare penală ori de judecată pentru săvârșirea de infracțiuni. Și un alt aspect important, să nu le fi încetat contractul de muncă individual pe motive disciplinare în ultimii șapte ani și să nu aibă semne particulare evidente sau tatuaje neacoperite de vestimentație în ținuta de vară.

Reporter: Prin semne particulare evidente, la ce ne referim mai exact? Sunt mulți oameni care au cicatrice sau semne din naștere, în ce condiții pot fi aceștia admiși?

Cms. șef Beatrice Melincianu: Din păcate nu vă pot răspunde concret la această întrebare pentru că vizavi de aceste semne particulare și tatuaje se constituie o comisie formată din ofițeri de resurse umane și medici specialiști care decid dacă aceste semne particulare sau tatuaje afectează în vreun fel cariera în Poliție. Nu ne putem pronunța noi ca instituție vizavi de mărimea sau evidența acestor semne particulare, totul rămâne la decizia comisiei care va evalua dacă ele pot produce efecte în timp candidatului. Se vor înscrie, iar comisia de la fiecare Inspectorat Județean decide dacă este promovat.

Reporter: Cei care suferă de o boală cronică pot fi promovați?

Cms. șef Beatrice Melincianu: Există un Ordin al Ministrului vizavi de toate aspectele legate de suferințele cronice care sunt cumva contra-indicate cariere de polițist. De asemenea, nu ne putem pronunța, eventual o solicitare din punctul acesta de vedere o putem face Direcției Medicale, acolo ne putem interesa vizavi de ce afecțiuni sunt contra-indicate viitoarei cariere.

Reporter: Contează notele pe care candidații le-au avut în timpul liceului?

Cms. șef Beatrice Melincianu: Este o condiție ca media notelor la purtare să fie de minim 9, restul nu ne interesează, să aibă Bacalaureatul luat și să fii avut un comportament corespunzător în societate, să fie cunoscut ca o persoană cinstită, onestă, corectă, fără probleme de comportament.

Reporter: Există o departajare cu privire la numărul de fete și cel de băieți?

Cms. șef Beatrice Melincianu: Nu avem, sunt 1.300 de locuri, nu există locuri separate pentru fete și băieți, în aceste 1.300 de locuri avem 30 de locuri pentru minoritatea rromă și zece locuri pentru alte minorități. Aceștia vor susține examenul pe aceste locuri, separate.

Reporter: Candidații pot avea dublă cetățenie?

Cms. șef Beatrice Melincianu: Da, există o specificare în aceste criterii de participare, dacă au absolvit un liceu în afara țării, aceștia trebuie să ateste prin documente traduse și legalizate de către Ministerul Educației Naționale că sunt valabile și pe teritoriul țării noastre.

Reporter: La această școală se țin și cursurile pentru cei încadrați din sursă externă?

Cms. șef Beatrice Melincianu: Da, am avut două serii mari de încadrați direct, pe o perioadă de trei luni, aceștia au parcurs materia pentru a putea fi pregătiți în cariera de polițist.

Reporter: S-a anunțat o nouă serie de încadrări directe?

Cms. șef Beatrice Melincianu: Deocamdată nu avem niciun fel de informație în privința acestui aspect, dacă se vor mai face încadrări directe. Ultima încadrare directă s-a făcut în rândul ofițerilor pentru posturile de specialitate, informatică, psihologie, contabilitate, inginerie, pe partea de tehnic.

Reporter: Când va termina pregătirea promoția care este acum în școală?

Cms. șef Beatrice Melincianu: La acest moment avem promoția care a susținut examenul în septembrie anul trecut, aceștia vor termina pe 20 iulie, atunci avem festivitatea de absolvire și aceștia vor începe curând, undeva în jurul datei de 1 august, vor începe efectiv munca în teritoriu.

Reporter: Ce timp liber au elevii? Când pot părăsi unitatea?

Cms. șef Beatrice Melincianu: Programul elevilor este de luni până vineri, au ore de la 8 dimineața, până la 2 după-amiaza, după care au activități administrative și studiu, pentru că ei trebuie să se pregătească. Sunt liberi de vineri de la ora 15.00, până duminică la orele 22.00.

Reporter: Sunt situații când nu au voie să plece nici în weekend?

Cms. șef Beatrice Melincianu: Dacă sunt activități programate de către școală, aceștia nu pot părăsi școala și în situația în care comit abateri disciplinare grave se poate lua o decizie la nivelul colectivului de clasă sau la nivelul conducerii, ca aceștia să rămână în unitate în perioada aceasta de weekend.

Reporter: Ce calități credeți că ar trebui să aibă cei care vin să se înscrie la școala de poliție?

Cms. șef Beatrice Melincianu: Ca și calități, în primul rând să le placă meseria, aceasta este o condiție de bază, să aibă abilități de comunicare, să le placă să comunice cu cetățeanul, să aibă flexibilitate în gândire și în comportament pentru că se vor întâlni cu tot felul de situații și de cetățeni, bineînțeles, să dea dovadă și de abilități practice, pentru că în mare parte această meserie presupune anumite procedee de intervenție, unde ei trebuie să dea dovadă că le stăpânesc și le pun în practică într-un mod cât se poate de performant. Ca și calități legate de caracter, structuri caracteriale, să fie cinstiți, corecți, onești, să le placă dreptatea.

Reporter: Vi se pare o meserie grea, presupune sacrificii din partea celor care intră în acest sistem?

Cms. șef Beatrice Melincianu: Este o meserie dificilă, grea, având în vedere că suntem o structură care asigură 24 din 24 prezența în teren. Asta presupune din partea polițistului un sacrificiu legat de familie, de timpul lui liber, de care nu va putea dispune la fel ca și un absolvent de inginerie cu program fix de opt ore, lucru de luni până vineri. Bineînțeles, există riscul de a fi ultragiat, de a fi atacat, presupune și din punctul acesta de vedere o complexitate și o dificultate a meseriei și nu este niciodată ușor să lucrezi cu oamenii. Ai de-a face cu toate categoriile sociale, nu toți cei care au probleme cu legea, cu regulile, înțeleg că polițistul este apărătorul legii și el vine în sprijinul cetățenilor în general și este considerat așa un pic dușman. Polițistul este văzut ca o persoană non grata, o persoană puțin plăcută, puțin iubită de cetățeni. Este greu.

Sursa: ziarulincomod.ro

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor