logo
RNTV Live

Poluare pe pârâul Dâmbu. Rafinăria Vega este responsabilă de incident

poluare parau dambu (Large)
rnews

Poluare pe pârâul Dâmbu. Rafinăria Vega este responsabilă de incident.

Ploaia violentă de marți după-amiază, a venit cu poluare la Ploiești.

Din cauza cantității mari de apă, la Rafinăria Rompetrol – Vega instalațiile au deversat produs petrolier. Mare parte din acesta a ajuns în pârâul Dâmbu.

Totul a fost descoperit de comisarii Gărzii de Mediu Prahova, sesizați chiar de ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu.

Aceasta a fost anunțată de apariția unei pelicule de produs petrolier pe pârâu, dar și de un miros puternic specific, chiar de locuitorii din zonă.

Imediat au fost alertate autoritățile responsabile care au descoperit sursa de poluare, dar au și stopat deversarea.

Iată ce a scris ministrul Grațiela Gavrilescu, marți după-amiază, pe o rețea de socializare:

”Astazi (marți – n.r.), în jurul orei 16.20, am fost informată, de locuitori din zonă, că, pe suprafața apei pârâului Dâmbu, la Ploiești, au apărut irizații de produs petrolier, în vecinătatea Podului Văleni.
Am luat legătura, imediat, cu APM Prahova, care a anunțat Garda de Mediu și Apele Române, pentru a-și intra în atribuții, de urgență.
Poluatorul s-a dovedit a fi fost Rafinăria Vega.
Imediat, acesta a stopat deversarea cauzată de ploaia torențială și situația se află sub monitorizare.
Nu este pentru prima dată când ploile cauzează astfel de incidente.
Dacă specialiștii rafinăriei ar fi ținut cont de prognoza meteo pe care o primesc, prin contract, de la ANM, ar fi putut evita, prin măsuri suplimentare de siguranță, inclusiv această problemă!
Prognozele meteo devin din ce în ce mai importante, ca urmare a efectelor schimbărilor climatice.
Fenomenele meteorologice extreme, cum au fost tornada, de astăzi, de la Drajna-Călărași, și vijelia cu grindină din Prahova sunt o dovadă că trebuie să fim informați corect și în timp util și că trebuie să și întreprindem toate măsurile posibile pentru minimizarea efectelor acestora.”

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor