logo
RNTV Live

Povestea conacului din Băicoi care i-a găzduit pe Carol I și pe Franz Liszt

ruine mosie Trubetkoi Baicoi
Oana Stoica

Conacul a aparținut principesei Cleopatra Trubeșkoi.

Puțini își mai amintesc despre moșia principesei Trubețkoi, de la Băicoi, din Prahova. E drept, acum au rămas doar câteva ruine, aproape de centrul orașului.

Povestea este una romanțată, iar frumoasa principesă a iubit localitatea Băicoi, unde se simțea ca acasă.

Putem spune că principesa Cleopatra Trubeţkoi a fost ultima mare boieroaică care a trăit pe meleaguri prahovene.

Viața tumultuoasă pe care a trăit-o a transformat frumoasa boieroaică într-o adevărată vedetă a vremii.

Principesa a fost căsătorită cu nepotul țarului Nicolae I

A fost căsătorită un timp scurt cu prinţul Serghei Trubeţkoi, nepotul ţarului Nicolae I.

Adevărata poveste de dragoste, ținută ascunsă și care a scandalizat acea epocă, a fost relația cu tânărul său unchi, Alexandru Ghica. Cu acesta, principesa a făcut și un copil.

Cleopatra Trubeţkoi, născută în 1801 și decedată în 1880, a fost fiica marelui ban Costache D. Ghica şi a Ruxandrei Cantacuzino.

Cea mai mare parte a vieții și-a petrecut-o în conacul de la Băicoi.

În aceea epocă, seratele muzicale date la Băicoi, au avut un răsunet deosebit. În salonul conacului din Băicoi, a concertat chiar și Franz Liszt.

Nume importante ale epocii au ajuns în conacul boieroaicei Trubețkoi. Chiar regele carol a dejunat la Băicoi.

Principesa a reușit să scandalizeze opinia publică. După ce s-a auzit de relația incestuoasă cu Alexandru Ghica, s-a vorbit despre o altă aventură a principesei.

De această dată, cu administratorul moșiei de la Băicoi, Costache Călinescu. Se spune că acesta ar fi fost al doilea soț al Cleopatrei Trubeșkoi.

Singura mărturie ar fi chiar faptul că principesa a ridicat o capelă lângă conac, iar Costache Călinescu a fost înmormântat chiar în curtea ei.

Din moşia de la Băicoi a Cleopatrei, acum centru al oraşului, au rămas doar două pavilioane ale fostului conac boieresc, o capelă în ruină, unde a fost înmormântată prinţesa, şi o biserică, pictată de Nicolae Grigorescu.

Citeste mai mult: adev.ro/mjby2a

Citește și : https://portal.republikanews.ro/un-milion-de-euro-pentru-reabilitarea-conacului-care-apartinut-principelui-nicolae-se-afla-la-cativa-kilometri-de-ploiesti-si-va-fi-inclus-circuitul-turistic/

romsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor