logo
RNTV Live

Prahova 2017 – Capitala mondială a petrolului

prima rafinarie din lume
Oana Stoica

Anul acesta se împlinesc 160 de ani de la înfiinţarea primei rafinării din lume. Este vorba despre instalaţiile moderne construite la Ploieşti de Teodor Mehedinţeanu, ceea ce a permis distilarea ţiţeiului pe cale industrială. Fraţii Mehedinţeanu au asigurat, astfel, din 1957, iluminarea cu gaz lampant a Bucureştiului (1857).

Acesta a devenit primul oraş din lume care a beneficiat de un astfel de sistem. După trei ani, Ploieştiul i-a urmat exemplul.

Tot acum 160 de ani, România devenea şi prima ţară din lume cu o producţie de petrol înregistrată oficial în statisticile internaţionale.

Așa că anul acesta, Prahova a fost declarată capitala mondială a petrolului. Pe tot parcursul anului vor avea loc o serie de evenimente pentru a marca acest lucru.

Derulat în cadrul programului “România 100”, proiectul “Prahova 2017 – Capitala mondială a petrolului” se va desfășura în perioada aprilie – octombrie, cu sprijinul partenerilor din rândul cărora amintim Primăria Ploiești, Consiliul Județean Prahova, Universitatea Petrol-Gaze, Ministerul Culturii, Societatea Cultural-Istorică “Mihai Viteazul” și Fundația “Constantin Stere”.

În 2017 se împlinesc, de asemenea 50 de ani de învăţământ universitar de petrol, la Ploieşti.

 

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor