logo
RNTV Live

Prima centrală solară plutitoare instalată pe un lac de acumulare pentru irigații a fost inaugurată în Turcia

centrala-solara-plutitoare
Dudau Andreea Valentina

Direcția Generală a Lucrărilor Hidraulice de Stat (DSI) a inaugurat o centrală fotovoltaică plutitoare cu o capacitate de 1 MW în provincia Elazığ din Anatolia de Est, Turcia. Această facilitate, prima de acest fel din Turcia, este destinată să furnizeze energie pentru irigarea terenurilor agricole din lacul de acumulare Keban, pe care îl administrează, conform informațiilor publicate de Balkan Green Energy News!

Ministrul Agriculturii și Pădurilor, İbrahim Yumaklı, a anunțat că șapte sate vor beneficia de centrala solară plutitoare Kuzova, care va sprijini sistemul de irigații pentru 4.783 de hectare de teren agricol. Instalația constă în 1.840 de panouri solare, amplasate pe o suprafață de 0,6 hectare pe lacul de acumulare Keban din provincia Elazığ din Anatolia de Est.

Potrivit ministrului, aceasta este prima centrală fotovoltaică plutitoare din Turcia. Chiar dacă în trecut s-au încercat sisteme de energie solară la scară mică pe rezervoarele de apă din țară, acestea au eșuat, a menționat el.

Direcția Generală a Lucrărilor Hidraulice de Stat (DSI), subordonată statului, a instalat acest nou sistem, care se află în faza de testare a producției. Investiția a fost de 2,2 milioane de euro, iar producția anuală estimată este de 1,8 GWh.

Ministrul a precizat că centrala solară plutitoare este integrată cu o unitate terestră de 2 MW, formată din 5.028 de panouri solare amplasate pe o suprafață de 1,5 hectare. Aceasta va produce 4,2 GWh pe an.

Cele două instalații, în ansamblu, vor furniza jumătate din energia necesară sistemelor de irigație Kuzova și vor reduce costurile fermierilor cu 40%, a subliniat ministrul. El a menționat că capacitatea va fi dublată în viitor.

Ministrul a subliniat că când zonele irigate sunt situate la o altitudine mai mare decât lacul de acumulare, costurile de pompare cresc cu 40%. În plus, având în vedere impactul schimbărilor climatice, sistemele de irigații din Turcia vor trece la utilizarea irigației gravitaționale ori de câte ori este posibil. În caz contrar, tehnologia de energie solară plutitoare poate fi implementată, fiind cu 10% mai eficientă decât sistemele terestre și reducând necesarul de spațiu pe uscat.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor