logo
RNTV Live

Primăria Ploieşti, o problemă de mentalitate

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Alex Călinoiu

De mai bine de jumătate de an, Primăria Ploieşti este într-un impas istoric, cu plăţi de milioane de lei blocate la nivelul Direcţiei Economice şi mai mulţi furnizori, inclusiv propriile societăţi, ameninţând cu procese în instanţă. Totul pleacă de la refuzul conducerii Direcţiei Economice de a-şi da viza de control financiar, funcţionarii acestei structuri motivând că au suspiciuni de nelegalitate cu privire la plăţile sau contractele respective, cu toate că, în majoritatea cazurilor, alte departamente, inclusiv Direcţia Juridică, nu semnalaseră nicio problemă.

Să fie economiştii din administraţia locală mai bine pregătiţi juridic decât juriştii? Să fie răutate? Să fie nepricepere? Să fie teamă? Să fie răzbunare? Nimeni, cu excepţia celor direct implicaţi, nu poate oferi un răspuns clar în privinţa cauzelor, dar efectele, în schimb, sunt foarte clare. Vorbim despre blocarea intervenţiilor pentru dezinsecţie şi deratizare, despre aducerea Clubului Sportiv Municipal aproape în pragul pierderii obiectului de activitate, despre impasuri în plăţile pentru semaforizare, marcaje rutiere ori către SGU şi Apa Nova.

Toată lumea arată cu degetul către directoarea de la Economic, Nicoleta Crăciunoiu, care, revenită anul trecut în funcţie după al doilea proces cu municipalitatea câştigat, a blocat plăţile. Să i se atribuie ei în exclusivitate vina pentru acest impas ar fi o mare greşeală, în condiţiile în care unele dintre contractele Primăriei din ultimii patru ani au fost cel puţin dubioase, dacă nu chiar penale de-a dreptul. În fond, refuzul de plată al aceleiaşi directoare a dus la cercetarea penală a ultimilor doi primari aleşi ai Ploieştiului, Volosevici şi Bădescu, al doilea fiind şi condamnat pe fond într-un dosar în care, iată, magistraţii, indirect, i-au dat dreptate Nicoletei Crăciunoiu, cea căreia instanţele i-au mai dat dreptate şi în propriile litigii cu Primăria. Şi mai este un argument. Cine este nebunul care, pe fondul unei serii nesfârşite de anchete penale, şi-ar pune semnătura peste cheltuielile făcute de alţii, mai ales dacă ele prezintă suspiciuni, practic însuşindu-şi greşelile sau furturile altora şi riscând să răsundă penal şi patrimonial pentru recuperarea eventualelor prejudicii? Ca să aplic un clişeu îndrăgit de comentatorii sportivi, Nicoleta Crăciunoiu are avantajul moral în faţa entităţii numite Primăria Ploieşti.

Cu alte cuvinte, în tot acest blocaj, şeful Direcţiei Economice are, după părerea mea, toată dreptatea să refuze să dea viza de control financiar. Cu toate astea, ea greşeşte fundamental în momentul în care se opune unor variante de plată fără să dea şi soluţii. Mai pe şleau, nu poate spune „aşa nu e bine” şi, gata, a rezolvat problema, nu îşi asumă responsabilitatea şi leafa merge. Firesc şi moral ar fi fost, în momentul în care avea o suspiciune, să spună „aşa nu e bine”, dar să vină şi cu un „în schimb, aşa e corect”, să ofere o soluţie care să mulţumească pe toată lumea. În momentul în care doar se opune, explicând că unele lucruri i se par în neregulă, nu rezolvă decât pe jumătate problema, cât timp nu oferă şi soluţiile pe care le-ar consideră în regulă.

Iau doar exemplu Clubului Sportiv Municipal, unde sportivii şi antrenorii, într-o majoritate covârşitoare, au fost încadraţi ca persoane fizice autorizate, primind timp de câteva luni bani sub această formă de organizare a activităţii, până în momentul în care aceeaşi Direcţie Economică a Primăriei a avut suspiciuni şi a blocat totul. Este exact ceea ce spuneam mai devreme, funcţionarii de la Economic au tot dreptul să refuze plăţile dacă găsesc nelegală soluţia PFA-urilor, dar nu au nicio scuză pentru faptul că, de trei luni, atât de competenţi juridic cum s-au tot dovedit ei, n-au fost în stare să ofere şi o variantă care în viziunea lor e legală. Nu poţi să ţii nişte oameni nemâncaţi timp de trei luni şi apoi să te arăţi ofuscat, ba chiar hărţuit, în momentul în care vin să te întrebe care e soluţia la problema lor!

Spuneam că o astfel de atitudine rezolvă doar pe jumătate problema, dar, dacă stau să mă gândesc mai bine, cred că nu face decât să sporească problemele şi aşa mari ale instituţiei. Cu mentalitatea asta, nu m-aş mira să închidem Primăria cu totul, măcar aşa ştim că nu se face nicio plată ilegală!

romsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor