logo
RNTV Live

Procurorii au trimis în judecată o rafinărie pentru poluare accidentală și ucidere din culpă

rafinarie rompetrol (Large)
Oana Stoica

Procurori ai Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor: S.C. ROMPETROL RAFINARE S.A, S.C. ROMINSERV SRL, OANCEA CORNEL TITI, STANCIU DANIEL, CARAMAN VASILE și MĂRGINEAN  IOAN, sub aspectul săvârșirii infracţiunilor de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, poluare accidentală (prevăzută de art. 98 alin.1 lit. b din O.U.G nr.195/2005) și neluarea măsurilor de securitate si sănătate în muncă.

În rechizitoriul întocmit în cauză s-a reținut următoarea situație de fapt:

Pe 22 august 2016, în incinta Rafinăriei Petromidia Năvodari, a avut loc o explozie în urma căreia a rezultat decesul a două persoane şi vătămarea corporală a altor două, toate  angajate la SC Rominserv SRL, care efectuau lucrări de reparaţii la o conductă aparţinând SC ROMPETROL RAFINARE SA. Aceasta transporta distilat de vid, produs rezultat prin încălzirea ţiţeiului la o temperatura cuprinsă între 360-3800 C.

În urma exploziei s-a produs un incendiu pentru stingerea căruia au intervenit operatorii Rafinăriei Rompetrol, pompierii civili angajaţi ai  GSS (companie în cadrul grupului Rompetrol), dar şi pompierii militari din cadrul ISU Dobrogea, înlăturându-se starea de pericol şi evitându-se propagarea incendiului.

În cursul urmăririi penale s-a stabilit că, din cauza nesupravegherii lucrărilor ce se efectuau, a funcţionării instalaţiilor, echipamentelor tehnologice şi de tratare şi neutralizare menţionate în prevederile acordului de mediu şi autorizaţiei integrate de mediu, s-a produs un fenomen de poluare accidentală prin alterarea caracteristicilor fizico-chimice ale aerului din zonă. S-a reţinut, totodată, că atât cele două societăţi comerciale, cât şi ceilalţi inculpaţi persoane fizice nu au luat măsurile necesare de securitate şi sănătate în muncă, împrejurare ce a condus la producerea unor consecinţe constând în decesul şi vătămarea corporală a patru persoane.

Dosarul a fost înaintat Judecătoriei Constanţa, spre competentă soluţionare.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Sursa: max-media

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor