logo
RNTV Live

“Programul Start-up Nation, modificat pentru a avantaja Teleormanul” Cum a fost posibil acest lucru

start up nation
rnews

Senatorul prahovean Iulian Dumitrescu aduce acuzați grave  Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat.

Intr-o postare pe facebook, acesta vorbește despre modul în care un program menit să ajute antreprenorii aflați la început de drum se poate transforma într-o unealtă politică.

Iată declarația integrală a senatorului PNL, Iulian Dumitrescu.

Programul Start-up Nation, modificat pentru a avantaja Teleormanul, s-ar putea transforma într-o pușculiță de partid.

Modificările pe care Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat intenționează să le aducă Programului Start Up Nation sunt de natură a îndepărta programul de obiectivele sale inițiale, acelea de a sprijini înființarea de start-up-uri în domeniile în care România este competitivă și de creare de noi locuri de muncă bine plătite în economie.

Îi cer ministrului Ștefan – Radu Oprea să nu transforme Start-up Nation într-o pușculiță a PSD plecând de la presupunerea că centrul inteligenței antreprenoriale din România este în Teleorman.
Introducând un nou criteriu de punctaj, conform căruia beneficiază de 20 de puncte suplimentare proiectele din județele în care numărul de IMM-uri la nivel județean pentru 100 de locuitori este mai mic de 4, ministrul Oprea pune automat pe primul loc, cu cele mai mari șanse de reușită, proiectele din Teleorman și le exclude din competiție pe cele din marile centre universitare, cum ar fi București, Cluj-Napoca, Timișoara, Iași etc.

Dacă finanțarea de către stat a start-up-urilor vizează sprijinirea înființării de IMM-uri competitive și sustenabile, și nu doar înființarea de firme, programul nu poate să îi dezavantajeze, să îi excludă chiar, pe tinerii din centrele universitare care reprezintă motoarele dezvoltării tehnologice și antreprenoriale din România.
O altă modificare a schemei de finanțare îi dezavantajează pe tinerii antreprenori în domeniul IT-ului. Dacă anul trecut IT-ul putea să obțină 100 din 100 de puncte, pe noua grilă de evaluare IT-ul poate primi cel mult 80 din 100 de puncte. Îi amintesc Ministrului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat că, în conformitate cu Strategia Națională pentru Competitivitate, modelul economic spre care trebuie să se îndrepte structura economică privată din România este acela al afacerilor generatoare de valori adăugate brute foarte înalte, în domenii orientate către o cerere prezentă şi, pe cât posibil, viitoare: industrii creative, tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor, robotizare, construcţii de maşini şi utilaje asistate de computer, servicii financiare.
Nu în ultimul rând, selectarea și contractarea proiectelor după principiul „primul venit – primul servit”, fără criterii de competitivitate a proiectelor, lasă loc de corupție și de interferențe politice.

Vreau să îi reamintesc domnului ministru că autoritățile de management din România au schimbat procedurile de atribuire a banilor europeni, astfel încât astăzi nu mai există un asemenea criteriu de selecție pe fonduri UE.
Structura Produsului Intern Brut al Uniunii Europene ne arată că cea mai mare parte a acestuia este reprezentată de contribuția întreprinderilor mici şi mijlocii. Mai mult decât atât, PIB-ul statelor dezvoltate din UE este generat de agenţi economici orientaţi către domenii de înalt progres tehnologic, purtătoare de niveluri ridicate ale valorii adăugate. În România, însă, structura mediului de afaceri intern este caracterizată de întreprinderi cu un grad redus de tehnologizare, din cauza accesului restrâns la creditare şi capitalizare. Îi solicit ministrului Ștefan – Radu Oprea să renunțe la modificările care deteriorează Programul Start-up Nation și să încurajeze antreprenoriatul pe direcțiile în care România are avantaje competitive certe, demonstrate și evidențiate în evaluările anuale ale Comisiei Europene (rapoarte privind competitivitatea în spațiul UE) şi confirmate de asociaţiile investitorilor străini.

romsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor