logo
RNTV Live

Propunere: În caz de accident, șoferul poate cere asistența asiguratorului la fața locului

accident
Oana Stoica

Se anunță noi modificări la Legea RCA.  Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a lansat un proiect prin care scapă de răspunderea verificării tarifelor contractelor RCA propuse de firmele de asigurări.

Mai mult, ASF pasează pe umerii unor terţi responsabilitatea tarifelor RCA. Aceste firme private vor stabili, practic, tarifele de referinţă la RCA. Propunerea apare într-un proiect de modificare a Normei nr. 39/2016 privind asigurările auto din România.

Același proiect prevede ca asiguratorii să transmită în termen de 30 de zile de la modificarea tarifelor, un raport întocmit de un actuar independent aprobat de către ASF, care să certifice fundamentarea acestora. Specialiştii afirmă că măsura poate avea consecinţe grave. Asta pentru că firmele private care vor superviza tarifele RCA vor putea fi trase mai greu la răspundere în cazul în care preţul poliţelor s-ar modifica nemotivat.

ASF vrea să pună asiguratorii la treabă, pe teren. Conform noilor reglementări, firmele de asigurare vor fi obligate să asiste asiguraţii, la cererea lor, în cazul în care aceştia nu ştiu ce au de făcut în cazul în care au fost victimele unui accident. Autoritatea de Supraveghere Financiară spune că dorește această modificare tocmai pentru că a primit numeroase reclamaţii din partea şoferilor în legătură cu plata daunelor de către asigurători.

Norma RCA, modificată şi anul trecut în decembrie. Atunci ASF a modificat substanţial cadru legal al asigurărilor RCA. Astfel, poliţa RCA a fost înlocuită de contractul RCA, care este considerat titlu executoriu. Concret, contractul RCA poate fi folosit pe post de titlu executoriu în situaţia în care proprietarul unei maşini alege să achite în rate asigurarea şi nu respectă termenele de plată stabilite prin documentul respectiv.

Se anunță și alte modificări care le-ar putea face viața grea șoferilor. Registrul Auto Român vrea ca proprietarii tuturor maşinilor cu o vechime mai mare de 12 ani să facă inspecţia tehnică periodică în fiecare an şi nu la 24 de luni cum este în prezent. Datele Registrului Auto Român arată că, în martie 2017, înmatriculările de maşini second hand au depăşit cu 80% numărul maşinilor vechi înregistrate în martie anul trecut.
Citeste mai mult: http://adevarul.ro/news/societate/noi-reguli-rca-obligatii-suplimentare-vor-companiile-asigurari-1_5900c2a65ab6550cb892b7b2/index.html

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor