logo
RNTV Live

Raportul Comisiei de anchetă privind prezidenţialele din 2009: Traian Băsescu şi Emil Boc au favorizat fraudarea alegerilor

Scrutinul din 2009 a fost fraudat de Băsescu şi Boc, conform raportului preliminar al Comisiei de anchetă/ sursă foto Ziarul de Cluj
Mihai Constantinescu

Scrutinul din 2009 a fost fraudat de Băsescu şi Boc, arată raportul preliminar al Comisiei de anchetă

Raportul Comisiei de anchetă privind prezidenţialele din 2009: Traian Băsescu şi Emil Boc au favorizat fraudarea alegerilor.

Reprezentanții PNL din comisia de anchetă au luat decizia de a se retrage şi de a nu participa la votul final al raportului, a anunţat, miercuri, deputatul liberal Daniel Fenechiu. Au motivat că nu cunosc conţinutul documentului.

Potrivit raportului, Traian Băsescu şi Emil Boc au favorizat fraudarea alegerilor. Diferenţa dintre candidaţi a fost atât de mică încât acţiunile lor au influenţat rezultatul scrutinului, iar SRI şi DNA au favorizat ascunderea faptelor.

“Comisia a constatat acţiuni concrete ale instituţiei prezidenţiale reprezentate de Traian Băsescu şi ale guvernului condus de Emil Boc pentru favorizarea fraudării alegerilor în avantajul candidatului Traian Băsescu. Aceste acţiuni ale celor două instituţii au fost perfect sincronizate dovedind astfel că făceau parte dintr-un plan amplu şi bine pus la punct, acţiunile fiind premeditate. În realizarea planului privind fraudarea alegerilor prezidenţiale, reprezentanţii celor două instituţii au acţionat în forţă, cu rea credinţă, în total dispreţ faţă de lege”, se arată în raport.

Concluzia membrilor Comisiei este că “amploarea acţiunilor a fost de natură de a schimba rezultatul alegerilor”.

SRI ŞI DNA au fost implicate

Membrii comisiei spun că nu au putut ajunge la o concluzie elocventă din cauza refuzului unora dintre cei implicați să se prezinte în fața comisiei – Gabriel Oprea, Laura Codruța Kovesi și Traian Băsescu.

Aflarea adevărului în privinţa acuzaţiei publice de implicare a SRI şi DNA în favorizarea fraudării alegerilor, ca urmare a prezenţei conducătorilor acestor instituţii în locuinţa domnului Gabriel Oprea în seara alegerilor, nu s-a putut realiza deoarece activitatea Comisiei parlamentare de anchetă a fost blocată, prin: refuzul persoanelor audiate care nu au răspuns la toate întrebările comisiei motivând că “există o anchetă în desfăşurare”, refuzul persoanelor care au transmis în scris că nu pot da curs solicitărilor comisiei motivând că “există o anchetă în desfăşurare”, se arată în raport.

 

„Propunem sancţionarea tuturor celor ce refuză colaborarea sau nu se prezintă în faţa unei comisii de anchetă parlamentare cu pierderea funcţiei şi interzicerea ocupării unei funcţii publice timp de 3 ani. Propunerile de reforme ale comisiilor de anchetă trebuie să constituie baza îmbunătăţirii legislaţiei în domeniile respective”, se arată în raport.

citeşte mai multe aici http://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/comisia-privind-alegerile-sustine-ca-scrutinul-a-fost-fraudat-de-basescu-si-boc-fiind-implicate-sri-si-dna.html

romsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor