logo
RNTV Live

Risc de avalanșă în Munții Bucegi

Nu vă aventuraţi pe munte! În Prahova, risc mare de producere a unei avalanşe
Oana Stoica

Meteorologii avertizează că la peste 1800 de metri altitudine, în masivul Bucegi, riscul de producere a avalanșelor este iminent. Avertizarea este valabilă până mâine, 3 ianuarie, la ora 20. Conform ANM, în ultimele 24 de ore cerul a fost variabil. Vântul a suflat slab şi moderat, cu intensificări izolate, spulberând zăpada. Stratul de zăpadă a scăzut uşor, cu 1 cm, Bâlea-Lac şi Fundata. Stratul de zăpadă măsura 135 cm la Bâlea-Lac, 35 cm la Predeal, 27 cm la Sinaia, 23 cm la Vârfu Omu şi 17 cm la Fundata. În zonele adăpostite şi pe văi sunt depozite însemnate de zăpadă şi sunt formate troiene.

La altitudini mai mari de 1800 m: RISC MARE (4)

Temperaturile scăzute care s-au înregistrat în ultimele zile au încetinit transformarea cristalelor, astfel încât în partea superioară a stratului (cu grosimi de 20 … 40 cm, chiar mai mare în depozite) zăpada a rămas uşoară şi cu legături fragile între cristale. Încălzirea vremii din ziua de luni va permite tasarea acestui strat şi slaba consolidare a legăturilor dintre cristale, stare ce permite fracturarea cu uşurinţă a zăpezii chiar şi la supraîncărcări slabe şi declanşarea avalanşelor. Datorită insolaţiei, se pot declanşa spontan curgeri şi avalanşe de suprafaţă.

 

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor