logo
RNTV Live

România va avea parte de modernizarea rețelei de radare meteorologice!

438097964_754599723425292_8373832895391112935_n
Constantin Corina

Proiectul “Modernizarea infrastructurii de monitorizare și avertizare a fenomenelor hidro-meteorologice severe în vederea asigurării protecției vieții și a bunurilor materiale – INFRAMETEO” are ca scop modernizarea rețelei de radare meteorologice.

“Ne aflăm la finalul unuia dintre cele mai importante obiective din cele şapte ale proiectului Inframeteo şi anume, finalizarea lucrărilor din cadrul contractului de proiectare şi execuţie pentru modernizarea reţelei de radare meteorologice. Şapte radare meteorologice noi, dual polarimetrice #Doppler, în bandă S. Astăzi, facem recepţia finală a ultimului radar la #Bucureşti, după celelalte şase din teritoriu care, în total, acoperă la nivel teritorial nevoile în ceea ce priveşte detecţia şi monitorizarea fenomenelor meteorologice extreme. Celelalte radare au fost amplasate şi s-a făcut recepţia în teritoriu, la Craiova, Oradea, Timişoara, Bobohalma, Iaşi, Bârnova, Medgidia”, a precizat Elena Mateescu, director general.

Proiectul beneficiază de cofinanțare din Fondul de Coeziune, prin intermediul Programului Operațional Infrastructură Mare (#POIM) 2014-2020. Valoarea totală a contractului se cifrează la 246,055 milioane de lei (aproximativ 50 de milioane de euro), din care 207,571 milioane de lei reprezintă finanțare eligibilă nerambursabilă din Fondul de Coeziune.

Scopul principal al proiectului constă în extinderea și modernizarea sistemului național de monitorizare și avertizare a fenomenelor meteorologice periculoase, în scopul protejării vieții și a bunurilor materiale.

Aş vrea să nu uităm că anul acesta Ziua Mondială a Meteorologiei a avut ca temă “În prima linie a schimbărilor climatice”, ceea ce subliniază importanţa colegilor meteorologi și a serviciilor meteo în viaţa de zi cu zi. Ca urmare a acestor in-vestiţii vom avea servicii meteo mai precise, mai rapide şi mai performante. Dacă am înţeles bine, fiecare din aceste radare poate monitoriza o zonă geografică circulară cu o rază de până la 230 km, 24h pe zi, 7 zile din şapte, astfel încât vom afla din timp informaţii referitoare la detecţia şi monitorizarea structurilor noroa-se generatoare de precipitaţii abundente şi la fenomenele meteorologice severe asociate.

Asta înseamnă că putem furniza date importante pentru cetăţeni, pentru viaţa noastră, dar şi pentru alte instituţii la fel de importante în structura statului ro-mân. Nu pot să nu mă gândesc la Ministerul Apararii Nationale, la Ministerul Agriculturii, la colegii de la Romatsa, la colegii de la Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (#INHGA).

Așadar, felicit din inimă colegii meteorologi și pe toți partenerii pe care i-am avut alături în proiect și nu pot decât să sper că vom continua această serie de lucruri bune, fie că le finanțăm din POIM sau din #PNRR, pentru că este extraordinar când beneficiem și de finanțare și de expertiză și de tehnologiile cele mai noi” a afirmat Mircea Fechet.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

pnlvolonanupuslbogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor