logo
RNTV Live

S-a tras cu zeci de rachete deasupra Prahovei / VIDEO

sistem antigrindina Prahova
Oana Stoica

34 de rachete trase într-o singură zi

Deasupra Prahovei se dă un adevărat război. Acum două zile cerul a fost străbătut de 34 de rachete. Ei bine, este vorba despre un ”război cu norii”.

Instabilitatea atmosferică din ultima perioadă a adus deasupra județului nostru, nori încărcați cu grindină. Din fericire însă, culturile au fost protejate, iar rachetele au reușit să spargă bucățile de gheață. Sistemul Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor a salvat mii de hectare de terenuri agricole, livezi și vii.

Rachetele care anihilează grindina, sunt produse în Uzina Mecanică a ROMARM, de la Crângu lui Bot. În județ sunt 8 puncte de lansare. Numai joi, 13 iulie, când o furtună puternică s-a abătut deasupra Prahovei, au fost trase 34 de rachete antigrindină.

140.000 de hectare protejate cu 567 rachete

În total, de la începutul sezonului 2017, în Prahova au fost lansate 567 de rachete antigrindină. Cele 8 stații de lansare a rachetelor sunt în Valea Călugărească, Câmpina, Vărbilău, Viperești, Tătaru, Tohani, Băicoi și Boldești.

Dispeceratul de comandă al celor 8 puncte de lansare este la Ploiești. Din momentul în care se dă alarma de grindină, durează doar câteva secunde până la tragere.

Rachetele antigrindină zboară cu 550 de metri pe secundă, ajung la peste 6.000 de metri altitudine și sparg norii încărcați cu gheată.

Astfel, protejează peste 140.000 de hectare de culturi agricole din Prahova, în proporție de peste 90%. Folosind acest sistem, Guvernul plătește doar maxim 10 euro pe an pentru fiecare hectar protejat.

Pentru că am avut parte de o primăvară capricioasă, iar acest sezon se anunță cu frecvente instabilități meteo, la Uzina Mecanică de la Crângul lui Bot se lucrează 24 de ore din 24. Trebuie refăcute stocurile, pentru a fi suficiente rachete antigrindină până la 30 septembrie.

”Pentru că s-au efectuat mai multe lansări ca în alți ani, pe stoc mai sunt acum doar 200 de rachete antigrindină. Și asta nu doar în unitatea din Prahova, ci și în celelate două unități ale noastre, din Vrancea și Iași. Din acest motiv se lucrează intens pentru producerea de rachete, din uzina de la Crângul lui Bot fiind făcute livrări zilnic”, ne-a declarat Dinu Constantinescu , directorul Uzinei Mecanice de la Crângul lui Bot. 

 

 

Ministrul Daea, interesat de creșterea producției de rachete

Recent, ministrul Agriculturii, Petre Daea s-a întâlnit cu conducerea ELECTROMECANICA Ploiești, în vederea stabilirii graficului de producere și livrare a rachetelor pentru perioada următoare.

Și asta ținând cont de consumul crescut de vectori ( rachete), în condițiile unui sezon de combatere a căderilor de grindină extrem de dificil.

În Prahova, acest sistem funcționează de peste 13 ani. Video cu o lansare de rachete:

Sursa video – youtube – Vlad Dumitrescu

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor