logo
RNTV Live

Se schimbă calculul indemnizației pentru creșterea copilului

Indemnizația pentru creșterea copilului a fost plafonată. Când intră în vigoare măsura
Ciprian Radu

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că trebuie regândit modul în care se calculează acum indemnizația pentru creștere copilului, algoritm care poate duce la niște sume foarte mari.

Dragnea aduce în discuție și un aspect sensibil: ar exista firme care angajează mame în devenire, le dau salarii mari și beneficiază apoi de banii de la stat.

“Suntem în situația în care, din păcate, reglementarea actuală generează niște anomalii. De exemplu, sunt indemnizații care ajung la 160.000 de lei pe lună pentru creșterea copilului. Cred că e cam mult, totuși. Sunt indemnizații care ajung la 140.000 de lei pe lună. Am văzut niște comentarii pe Facebook, sigur, glumețe, întreba cineva: domnule, dar, totuși, îi ia pamperși cu diamante, ca să pui un miliard și jumătate de lei (lei vechi, n.r.) pe lună? Prevederile actuale pot genera astfel de anomalii și sigur că se și exploatează, se și profită de actualele prevederi, pentru că nu e definit bine, corect din ce se calculează acel procent de 85%. Sunt oameni cu activități independente care își pun niște venituri foarte mari, sau fac niște vânzări, plătesc o contribuție, dar e o contribuție de 5,5% și impozitul pe venit care este 16% și, iertați-mă, să faci lucrul acesta și după acea să primești doi ani de zile zeci de miliarde, nu e în regulă. Am vorbit cu dna Olguța Vasilescu să analizeze cu colegii din minister și să gândim un sistem, nu neapărat să punem un plafon, dar care să regândească modul de calcul al procentului de 85%. Am înțeles că a primit informări, semnale de alarmă din diverse locuri, din diverse instituții: firme care găsesc mame în devenire pe care le angajează, le dau salarii mari și beneficiază de aceste venituri”, a spus Dragnea, la Antena 3.

Liderul PSD a subliniat că obiectivul principal este ca mamele să fie ajutate mai mult decât până acum deoarece natalitatea în România este scăzută.

 

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor