logo
RNTV Live

Sătenii dintr-o comună prahoveană ştiu secretul păstrării strugurilor proaspeţi pentru mult timp. Care este locul unde strugurii rămân la fel de gustoşi un an de zile

secretul păstrării strugurilor proaspeţi Struguri proaspeţi pentru luni de zile la rând/ sursă foto sebatataru.ro
Mihai Constantinescu

Struguri proaspeţi pentru luni de zile la rând

Sătenii dintr-o comună prahoveană ştiu secretul păstrării strugurilor proaspeţi pentru mult timp. De mai bine de 90 de ani, sătenii din comuna prahoveană Tătaru reuşesc să păstreze prospeţimea strugurilor timp de un an de zile.

Strugurii din Tătaru îşi păstrează proprietăţile şi gustul aromat ca în ziua recolte, deşi poate sunt consumaţi la câteva luni bune după ce au fost culeşi. Sătenii reuşesc acest lucru folosind tehnici speciale, învăţate de la străbunii lor.

Fie că este vorba despre soiurile hamburg, ceasla, coarnă sau afuzalie, strugurii culeşi în această perioadă, august-septembrie, pot fi consumaţi până în lunile aprilie-mai ale anului următor.

Conservarea strugurilor de masă în camere cu ventilaţie naturală se face printr-o metodă tradițioanală şi dă rezultate numai pe soiurile autohtone.

Între anii 1964-1968, la Tătaru au fost construite două depozite cu răcire naturală şi o capacitate de 150-200 tone fiecare.

Strugurii, fructele-vedetă ale toamnei

De peste 8.000 de ani, strugurii sunt consideraţi o adevărată”supermâncare”. Au câştigat această denumire datorită efectului benefic pe care îl au asupra sănătăţii. Consumul de struguri ajută la prevenirea cancerului, a bolilor de inimă şi a tensiunii arteriale ridicate.

Strugurii conţin antioxidanţi puternici cunoscuţi sub denumirea de polifenoli. Aceştia pot încetini sau preveni multe tipuri de cancer. Au efect inclusiv asupra celui de esofag, plămâni, gură, farinx, pancreas, prostată şi colon.

Câteva studii s-au arătat promiţătoare în ceea ce priveşte capacitatea resveratrolului de a proteja împotriva neuropatiei şi a retinopatiei diabetice, condiţii cauzate de un control slab asupra diabetului şi care afectează sever vederea.

sursa cunoastelumea.ro/ mediafax

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor