logo
RNTV Live

Senatorul Radu Oprea: Programul PSD are un obiectiv fundamental: Scoaterea din sărăcie a românilor

radu oprea
Ciprian Radu

Programul PSD are un obiectiv fundamental: Scoaterea din sărăcie a românilor

Senatorul PSD de Prahova Radu Oprea a făcut o declaraţie politică ce vizează programul de guvernare al PSD.

Radu Oprea explică modificările aduse Codului Fiscal şi ţinta acestora.

 

“În tumultul dezbaterilor despre modificările aduse Codului Fiscal se aduce în discuție un principiu, acela al solidarității sociale.

Al faptului că trecerea contribuțiilor de la agajator la angajat ar distruge acest principiu – solidaritatea dintre angajator și angajat – care stă la baza modelului social European.
Principiul solidarității sociale este extrem de important pentru un social democrat și face parte din acel set de valori fundamentale care determina acțiunea și separă ideologic stânga de dreapta.

Dacă rămânem la nivel teoretic, astăzi contribuțiile angajatului și ale angajatorului sunt aproape egale, ele reprezintă o stare de echilibru. De la 1 ianuarie 2018 contribuțiile vor fi în sarcina angajatului, cu certe avantaje printre care aș menționa creșterea contributivității fiecărui angajat la fondul de pensii, deci posibilitatea reală de a avea o pensie mai mare. Teoretic pare că echilibrul social nu mai există.

Se ingnora cu bună știință faptul că, în realitate, obligația stabilirii, reținerii și plății contribuțiilor vor fi în sarcina angajatorului că și în prezent.

Pentru a găsi o explicație corectă asupra noilor măsuri din codul fiscal ar trebui să ne punem întrebări. Sigur aici nu includ pe cei care repetă stereotip mantrele de pe rețelele de socializare precum: “în toată lumea numai Pinochet a mai făcut așa ceva urmare experimentului ganditorilor neoliberali din școală de la Chicago”.

Cei care vor să deschidă ceva mai mult decât facebook-ul, pot află ușor că în Chile contribuțiile sociale au fost reduse cu 27% ceea ce nu este nicidecum cazul în România. Mai degrabă acest lucru îmi aduce aminte de nefericită perioada Basescu.

Dar să revenim la întrebări: “cum se exprimă practic solidaritatea socială în România?” Din păcate răspunsul aflat este că solidaritatea angajatorului (cu capital privat sau de stat) se exprimă prin neplata la timp a contribuțiilor sociale aflate în sarcina lui.

Dacă folosirea banilor, care au o destinație clară: contribuțiile pentru pensii CAS, pentru asigurări de sănătate CASS, pentru șomaj, pentru concedii, pentru fondul de garantare a salariilor sau contribuția pentru accidentele de muncă, în scopul finanțării activității curente pentru obținerea de profit reprezintă solidaritate socială, atunci evident ceva este total gresit.

În fapt, urmare hotărârii Curții Constituționale publicate în MO pe 6 iulie 2015, articolul 6 din Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale a fost modificat. Acest articol prevedea că reprezintă infracțiune și se pedepsește cu inchisoarede la un an la șase ani reținerea și nevarsarea, cu intenție, în cel mult 30 de zile de la scadență, a sumelor reprezentând impozite sau contribuții cu reținerea la sursă. Astăzi neplata este pedepsită doar cu amendă.

Ce a urmat? Mediul de afaceri a folosit acești bani, care nu li se cuvin, înregistrând arierate din ce în ce mai mari. Angajatul a fost pus în situația de a nu i se deconta serviciile medicale din cauza neplății contribuțiilor de către angajatori sau a nu primi pensia integrală. Mai mult de 2 milioane de angajați sunt afectați de acest fenomen negativ.

De aceea întreb cum este corect? Să clamăm solidaritatea socială la nivel teoretic sau să o exercităm pragmatic în folosul celor aflați în stare de precaritate?

Programul de guvernare al PSD are un obiectiv fundamental: câți mai mulți români în clasa de mijloc. Și implicit scoaterea din zona de sărăcie a cât mai multor cetățeni. Măsurile luate de creștere a salariului minim pe economie, de creștere a punctului de pensie sau a valorii nominale a pensiei minime, alături de cele din educație sau sănătate, reprezintă adevărată solidaritate socială și exercitarea guvernării în conformitate cu obligațiile constituționale:

art 4. alin. 1 : ”statul are că fundament unitatea poporului român și solidaritatea cetățenilor săi”,

art. 41. alin 2 “Salariații au dreptul la măsuri de protecție socială. Acestea privesc securitatea și sănătatea salariațiilor, regimul de muncă al femeilor și tinerilor, instituirea unui salariu minim brut pe țară, repausul săptămânal, concediul de odihnă plătit, prestarea muncii în condiții deosebite sau speciale, formarea profesională, precum și alte situații specific stabilite prin lege” și

art. 47 alin. 1,”statul este obligat să ia măsuri de dezvoltare economică și de protecție socială, de natură să asigure cetățenilor un nivel de trăi decent”

Deci Guvernul este obligat să ia toate măsurile pentru că plata contribuțiilor sociale să fie făcută la timp și în valori corespunzătoare obiectivelor asumate.

Stimati Senatori și Stimate Senatoare,

Solidaritatea socială nu trebuie doar pomenită atunci când “da bine” în context politic, ea trebuie manifestată pragmatic în folosul cetățenilor, cu atât mai mult a celor aflați în precaritate”.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor