logo
RNTV Live

Sfântul Andrei-apostolul românilor. Traditii şi obiceiuri pentru ziua de 30 moiembrie

Sfântul Andrei- echivalentul sărbătorii împrumutate: Halloween/ sursă foto Cancan
Mihai Constantinescu

Sfântul Andrei- echivalentul sărbătorii împrumutate: Halloween

Sfântul Andrei-apostolul românilor.Este numit și „Cel dintâi chemat”

Se spune din popor că în ajun circulă strigoi. Sunt sufletele celor care  au sfârşit prin violenţă sau care au trăit nepotrivit. Oamenii obişnuiau să se apere cu usturoi care era atârnat ursturoi la uşi şi ferestre,iar copiilor li se facea cruce cu usturoi pe mână.Spiritele rele nu vor avea acces în casă dacă gospodinele vor întoarce în seara de Sfântul Andrei toate cănile şi vasele cu gura în jos.

De Sfântul Andrei fetele nemăritate au ocazia să-si găsească perechea.Cele care vor să se mărite ascund sub pernă un fir de busuioc, pentru a-şi visa iubitul. La miezul nopţii de SFÂNTUL ANDREI, întorc un ulcior de lut cu gura în jos, pun pe fundul vasului 3 cărbuni încinşi şi rostesc o incantaţie, pentru a cuceri inima băiatului iubit, notează stirileprotv.ro.

Tradiţia populară mai spune că astăzi putem afla şi cum va fi iarna. Dacă vom avea parte de cer senin, atunci iarna va fi blândă.

 Sfântul Apostol Andrei este considerat ocrotitorul românilor. Este numit și „Cel dintâi chemat”, deoarece el a fost primul care a răspuns chemării lui Iisus Hristos la apostolat. Este și primul dintre apostoli care a propovăduit Evanghelia la geto-daci, pe teritoriul Dobrogei. Din acest motiv este considerat creștinătorul poporului român.

romsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor