logo
RNTV Live

Solul Prahovei este otrăvit. Doar 4% din suprafața agricolă este de calitate

terenuri_agricole (Large)
Oana Stoica

Ne otrăvim solul cu chimicale și ne mirăm că avem producții proaste la hectar. Este o situație care tinde să se agraveze, dacă fermierii vor continua să folosească irațional îngrășămintele chimice și nu vor întocmi planuri de fertilizare în concordanță cu solul și plantele.

Oficiul de Studii Pedologice și Agrochimice Prahova a făcut un studiu care arată că majoritatea terenurilor agricole din județ sunt de categoriile trei și patru. Adică de o calitate extrem de proastă.

Doar aproape 4% din suprafața agricolă a Prahovei are un sol de calitatea I, și acela preponderent arabil. Specialiștii OSPA Prahova spun că solul are tendința de acidifiere. Asta înseamnă culturi tot mai slabe calitativ și cantitativ.

Otrăvirea solului cu chimicale mai are o consecință gravă. Pământul pe care cultivăm se contaminează cu nitriți și nitrați, iar substanțele nocive ajung în pânza freatică, apa devenind periculoasă și nepotabilă.

În urma studiilor efectuate de cåtre OSPA Prahova, situatia calitåtii solurilor este urmåtoarea:

 

 

 

 

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor