logo
RNTV Live

Starea de spirit și comportamentul pot fi influențate de luna ianuarie

zile libere o nouă minivacanţă
Constantin Corina


Luna ianuarie, adesea considerată cea mai tristă lună din an, nu afectează doar aspectul emoțional, ci are și un impact asupra abilităților cognitive și comportamentului

Un studiu recent, publicat în revista Perspectives on Psychological Science, a dezvăluit influența considerabilă a condițiilor meteorologice asupra apetitului sexual, inteligenței și activităților sociale. Cercetătorii au constatat că, în mod surprinzător, suntem extrem de sensibili la schimbările meteo.

Melancolia de iarnă, asociată cu Tulburarea Afectivă Sezonieră (SAD), este deja recunoscută pentru simptomele sale precum tristețea persistentă, anxietatea și nivelul redus de energie. În afară de SAD, oamenii pot experimenta o melancolie generală în perioada iernii, cunoscută sub numele de “melancolie de iarnă”. Cercetările au arătat o corelație între scurtarea zilelor și tonul emoțional al postărilor online, sugerând că lumină naturală redusă poate afecta starea de spirit.

Persoanele cu o perspectivă pozitivă privind iarna au arătat o rezistență mai bună la frig și întuneric, conform studiilor realizate în Norvegia. În timpul iernii, performanța cognitivă poate scădea, iar cauzele variației sezoniere rămân necunoscute, de la starea generală de tristețe la posibile deficite de vitamina D.

Teoria termoregulării sociale susține că temperaturile mai scăzute pot influența nevoia de conexiuni sociale. Studii au arătat că persoanele aleg filme romantice în sezonul rece, căutând căldura emoțională și afecțiunea într-un mod metaforic.

Pentru a depăși posibilele simptome ale “cele mai triste luni din an“, se recomandă adoptarea unor strategii precum îngrijirea personală, menținerea ordinii în casă, ascultarea de podcast-uri motivaționale sau meditație, practicarea exercițiilor fizice, petrecerea timpului în natură, oferirea de ajutor altora și, dacă este necesar, solicitarea sprijinului de la profesioniști în domeniul sănătății mintale.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor