logo
RNTV Live

Stupul-carte, invenţia care dezvăluie viaţa în comunitatea albinelor

hdr
Raluca Eparu

Unul dintre cele mai interesante lucruri de la Sinaia Forever a fost, cu siguranţă, stupul-carte, un material didactic senzaţional care arată exact cum se desfăşoara viaţa într-o comunitate de albine. Apicultorul prahovean Mihai Apostolescu este inventatorul acestui stup cu pereţi de plexiglas, unde albinuţele lucrează harnice pe rame. Înainte de a deveni apicultor, acesta a fost profesor de matematică şi se pare că lucrul cu copiii şi dorinţa de a-i învăţa ceva diferit. „Este un stup de observaţie cu rame mobile care se deschide sub forma unei cărţi. Aşa cum noi citim în carte toată povestea, aici putem vedea povestea stupului în carte. Dăm pagină cu pagină şi vedem cum albinele aduc polenul în stup,cum fac miere, cum se hrănesc, cum eclozionează puietul în stup, adică întreaga viaţă a unei familii de albine”, ne-a explicat Mihai Apostolescu. Cum era de aşteptat, micuţii au fost cei mai interesaţi de stup.

Mulţi s-au aplecat răbdători şi au privit minute în şir forfota albinuţelor. „Este un prototip unic în ţară. Ideea a pornit de la stupul apostolic din strămoşi, fără ramă mobilă. Acest stup carte nu se ştie cum arăta de fapt, pentru că nu s-au păstrat documente, dar eu aşa mi l-am imaginat, din descrierile existente. E făcut din pasiune, aşa că nici nu am stat să calculez cât a costat”, ne-a mărturisit profesorul-apicultor. Stupul carte va fi un obiect de muzeu în cadrul proiectului Stupina sinceră, câştigat de Apostolescu în programul „Ţara lui Andrei” iniţiat de OMV Petrom. Din păcate implementarea acestui proiect suferă pentru că Primăria Câmpina nu a reuşit să identifice un teren de 2.000 de mp. „Risc să pierd finanţarea de la OMV în valoare de 32.000 de euro în lipsa acestui teren. Voi fi obligat să mă orientez spre localităţile învecinate, poate acolo voi găsi mai multă înţelegere”, a declarat Apostolescu.

Stupina Turistică Miere Sinceră este un concept inovativ, unic in Romania.Afacerea sociala pregătește, școlarizează și integrează persoane din cadrul grupurilor sociale defavorizate pentru a activa în meseria de apicultor, să producă miere și derivate apicole pe care să le vândă direct consumatorului final. Ferma oferă clienților posibilitatea de a realiza un circuit prin cele 5 zone de atracție: Muzeul stupului – Circuitul de la buduroi la stupul sistematic

Școala stupului
În această zona, turiștii vor descoperi viața stupului, care sunt caracteristicile și relațiile dintre regină, albine lucrătoare și trântori. Li se va vorbi despre dansul albinelor, relațiile de grup în familiile de albine, comunicarea cu plantele, animalele și omul și despre modul în care factorii de mediu influențează viața și comportamentul albinelor.
Drumul mierii din floare până la masa noastră- o demonstrație a întregului proces de extracție a mierii

Cămările mierii –
Punem la dispoziție un atelier de creație, aici oricine își va putea crea un produs personalizat, făcând diverse combinații bazate pe miere.
Acasă în satul albinei – La finalul circuitului de vizitare, turiștii pot zăbovi în spațiul recreativ special amenajat. Copiii vor avea la dispoziție un mic parc de joaca decorat cu elemente specifice vieții stupului.

 

romsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor