logo
RNTV Live

SUA a aprobat primul tratament pentru fibroza hepatică

obezitate-cauze-tratament
Dudau Andreea Valentina

Autoritățile sanitare americane au autorizat joi primul tratament pentru o formă severă de “boală a ficatului gras uman”, care este strâns legată de obezitate și afectează milioane de persoane în SUA!

Madrigal Pharmaceuticals a dezvoltat un tratament aprobat pentru adulții care suferă de steatohepatită non-alcoolică (NASH) și fibroză hepatică.

NASH implică acumularea anormală de grăsime în ficat, provocând inflamație cronică și înlocuirea treptată a celulelor hepatice cu țesut cicatricial, care poate progresa către ciroză sau chiar cancer hepatic. Această afecțiune este strâns legată de obezitate și reprezintă o preocupare majoră pentru industria farmaceutică. Aprobarea din partea Administrației americane pentru Alimente și Medicamente (FDA) a fost întâmpinată cu speranță de către American Liver Foundation, considerând că aduce speranță pentru milioane de americani. Potrivit fundației, NASH este așteptată să devină principalul motiv al transplanturilor hepatice în Statele Unite până în 2025.

Aproximativ 6-8 milioane de americani sunt susceptibili să beneficieze de acest nou tratament, cifră estimată de FDA să continue să crească.

Până acum, acești pacienți nu au avut acces la un medicament care să trateze direct leziunile hepatice. Tratamentul, administrat oral o dată pe zi, este complementat de o dietă sănătoasă și exerciții fizice.

Autorizarea s-a bazat pe rezultatele unui studiu clinic pe aproximativ 900 de subiecți, care au arătat beneficii semnificative după 12 luni pentru cei tratați, în comparație cu cei care au primit un placebo.

Cele mai comune efecte secundare au fost diareea și greața.

Aprobarea este rezultatul a 15 ani de cercetare, conform declarației lui Bill Sibold, CEO al Madrigal Pharmaceuticals, care a descris acest moment ca fiind istoric pentru domeniul medical.

Tratamentul va fi disponibil pacienților din Statele Unite începând cu luna aprilie, distribuit prin farmaciile specializate.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor