logo
RNTV Live

Testul cu lingura îți dezvăluie nivelul de oboseală. Iată cum se realizează

insomnie
Constantin Corina

Te simţi extenuat la munca? Probabil că nu dormi bine, dar nu eşti singurul

Te simți epuizat la locul de muncă? Probabil că nu ai un somn odihnitor, dar nu ești singurul. Insomnia poate fi cauzată de stres, anxietate sau de o alimentație necorespunzătoare. Un test simplu, care folosește instrumente de bucătărie, îți poate arăta gravitatea situației.

Este ora 3 dimineața și încă nu poți adormi? Ai numărat oi până nu mai poți, dar fără rezultate? Lipsa somnului poate deveni o problemă serioasă de sănătate. Mai puțin de 5 ore de somn pe noapte crește riscul de a dezvolta diabet zaharat.

Dar cât de privați de somn sunteți, de fapt? Înainte de a apela la ajutorul medicilor specializați în somn, încearcă ceaiul de mușețel și exercițiile de yoga, și, desigur, un test care îți poate indica gravitatea situației.

Tot ce ai nevoie pentru a realiza testul este o lingură de metal și o tavă din același material, conform mirror.co.uk. Dr. Michael Mosley recomandă acest test dezvoltat de cercetătorul Nathaniel Kleitman de la Universitatea din Chicago. “Are la bază o știință solidă”, susține Mosley.

Mosley sugerează ca persoana să stea în pat după-amiaza târziu – menționăm că este un test de efectuat în timpul zilei – cu o lingură în mână ținută deasupra tăvii de metal așezată pe podea, lângă pat și cu ochii închiși. “Întrebarea este dacă adormi și, în caz afirmativ, cât de curând după ce te-ai întins în pat?”, explică specialistul.

Un alt detaliu: înainte de a începe “operațiunea”, ar trebui să notezi ora indicată de ceas.

La un moment dat, cu siguranță vei scăpa lingura din mână, mai adaugă Mosley, și vei fi trezit imediat de zgomotul produs. Trebuie să te uiți la ceas pentru a vedea cât timp a trecut și să începi să numeri. Potrivit profesorului Kleitman, dacă adormi în 5 minute de când închizi ochii, înseamnă că suferi de privarea severă de somn; dacă trec 10 minute, înseamnă că ai probleme în a avea un somn odihnitor, iar dacă trec 15 minute sau mai mult, totul este în regulă.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor