logo
RNTV Live

Tradiții pe care trebuie să le respecți în Joia Mare

oua-rosii-24714
Oana Stoica

Mai sunt doar câteva zile până de Paște. Joia dinaintea acestei sărbători, mai este numită și Joia Mare. O zi extrem de importantă pentru credincioși, dar și plină de semnificații.

Astăzi, în joia mare, gospodinele trebuie să vopsească ouăle pentru Paște. Tradiția populară spune că ouăle înroște în această zi, nu se strică tot anul.

De unde vine obiceiul? Legendele povestesc că, atunci cînd Isus era răstignit pe cruce, Maica Domnului a așezat un coș cu ouă sub cruce. Sângele care picura din rănile lui Isus, a înroșit ouăle.

Înroșirea ouălor sunt simbolul sărbătorii Învierii Domnului. Tocmai de aceea ele nu pot lipsi de pe masa de Paște. Tot tradițiile populare vorbesc despre puterile miraculoase ale ouălor înroșite. Se spune că aduc protecție in case, iar dacă sunt puse în brazde, la arat, pământul va da roade mai multe.

Unii creștini, în dimineașa din Duminica Paștelui, își spală fața cu apă în care au pus un ou roșu. Spun că așa vor fi rumeni la față și sănătoși tot anul.

Ouăle colorate în alte culori (galben, verde, albastru) vestesc bucuria primăverii. Cele colorate în negru se fac în amintirea celor care au murit.

 

romsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor