logo
RNTV Live

Tradiții și superstiții de Buna Vestire 2024

Buna Vestire foto Antena 3
Erika Stoica

Buna Vestire, sărbătoare închinată Maicii Domnului, este prăznuită în fiecare an pe 25 martie, fiind o zi cu semnificații adânci în credința creștină. Potrivit informațiilor furnizate de CrestinOrtodox.ro, această sărbătoare este cunoscută și sub numele de Blagoveștenie sau Ziua Cucului, fiind asociată cu o serie de tradiții și obiceiuri specifice.

Unul dintre cele mai răspândite obiceiuri este legat de cântecul cucului, considerat un semn al venirii primăverii. Conform tradiției, auzirea cântecului cucului pe stomacul gol al cuiva înseamnă un semn rău și poate fi interpretat ca un prevestitor al morții. În plus, există credința că numărul de cântece ale cucului poate dezvălui câți ani mai are de trăit persoana care îl ascultă.

În unele zone, băieții și fetele îl întrebau pe cuc când se vor căsători, iar cântecul său avea un rol semnificativ în interpretarea răspunsului. Dacă cucul cânta după întrebare, se considera că mai este un an de așteptare până la căsătorie, în timp ce tăcerea sa era interpretată ca un semn că nunta va avea loc în curând.

În ceea ce privește practicile rurale, există tradiția ca în această zi să se stropească pomii cu tuică sau să se amenințe cu toporul, în scopul asigurării unei recolte bogate. De asemenea, în Maramureș, oamenii practică ritualul cunoscut sub numele de “Noaptea focurilor”, în care adună lucrurile de prisos din curți și le ard.

Este important de menționat că, în conformitate cu tradițiile și superstițiile asociate Bunei Vestiri, este considerat un mare păcat să muncești în această zi. De asemenea, se recomandă să nu ieși din casă cu stomacul gol și să ai bani în buzunare pentru a plăti cântecul cucului, pentru a aduce noroc, sănătate și belșug în noul an.

Buna Vestire este nu doar o sărbătoare religioasă, ci și o sărbătoare a tradițiilor și obiceiurilor populare, care au rezistat timpului și au continuat să fie păstrate și sărbătorite de comunitățile din întreaga țară.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor