logo
RNTV Live

UEFA schimbă modul în care se vor executa loviturile de departajare

image-2016-07-1-21124502-70-quaresma-executa-penaltiul-decisiv-meciul-polonia
Cristian Anghelescu

UEFA şi IFAB (International Football Association Board) vor să schimbe fotbalul. Mai exact, va fi schimbat modul în care se vor executa loviturile de departajare în încercarea de a oferi şanse egale ambelor echipe.

Modificarea a fost pusă în discuţie după ce s-a observat, din punct de vedere statistic, că echipa care execută prima are şanse extrem de mari de a se califica mai departe sau de a câştiga trofeul pus în joc. Noul sistem de executare al loviturilor de departajare este supranumit ABBA şi reprezintă o practică asemănătoare cu cea folosită în tenis la tie-break.

Astfel, echipa A execută primul penalty, apoi echipa B execută de două ori la rând, continuă echipa A cu alte două execuţii şi tot aşa până se termină seria de cinci penalty-uri.

“Există ipoteza că jucătorul care execută a doua lovitură de departajare din serie are parte de o mare presiune psihică. Când echipa adversă a transformat primul penalty din serie, dacă jucătorul ce execută al doilea penalty din serie ratează, atunci există riscul ca echipa lui să piardă imediat meciul, mai ales începând cu a patra serie de lovituri de departajare”, au explicat cei de la UEFA iniţiativa.

Noul sistem va fi folosit la Campionatele Europene U-17, masculin și feminin, competiții ce se desfășoară în această perioadă.

sursa: mediafax

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor