logo
RNTV Live

Un clip care trebuie văzut! Sextorsion sau capcana șantajului prin webcam

campanie_sextorsion
Ciprian Radu

Poliția Română se alătură campaniei demarcate la nivelul UE de prevenire a șantajului sexual pe internet

Sextorsion sau șantaj prin webcam se referă la constrângerea sau forțarea copiilor și adolescenților să plătească diferite sume de bani prin internet sau să facă favoruri sexuale, sub amenințarea publicării unor înregistrări compromițătoare.

Un raport alarmant arată că fetele sunt șantajate semnificativ mai mult pentru obținerea de favoruri sexuale (84%) comparativ cu băieții (53%). Băieții sunt vizați îndeosebi pentru obținerea de bani (32% comparativ cu 2% în cazul fetelor).

Polițiștii au remarcat un nou trend în abuzul online.

“Un altfel astfel de trend îl reprezintă cererea infractorilor pentru victimă de a include în imagini alți copii sau adolescenți ce le sunt rude sau colegi. În astfel de cazuri și copiii care sunt precauți în mediul online sau cei care nu utilizează internetul pot deveni victime”, avertizează polițiștii.

De aceea, polițiștii din toată Europa au lansat campania de conștientizare “#Say NO” (Spune NU), sprijinită de Europol, însoțită de un clip pe care trebuie să-l vadă copiii, adolescenții și părinții, deopotrivă.

Mesajul autorităților este simplu și trebuie respectat: “Nu plătiți și nu vă fie rușine să raportați fapta”.

Dacă cineva încearcă să vă amenințe prin publicarea de fotografii sau imagini compromițătoare dacă nu îi oferiți bani sau nu continuați să îi oferiți bani, este recomandat să:

!Nu trimiteți alte materiale și nu plătiți nimic!

!Cereți ajutor, nu sunteți singuri!

! Păstrați dovezile. Nu ștergeți nimic!

!Opriți comunicarea cu cei care vă cer bani. Îi puteți bloca!

!Raportați evenimentul!

 

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor