logo
RNTV Live

Vă jucați cu focul! Sezonul incendiilor de vegetație uscată e în toi!

incendii simultane Incendii vegetaţie uscată în Prahova
Ciprian Radu

Sezonul incendiilor de vegetație uscată e în toi

66 de intervenții au avut pompierii în 2018 la incendii de vegetație uscată. ISU Prahova atrage atenția asupra pericolului neluat în seamă de cei care fac așa-zisa curățenie de primăvară. 

Incendiile necontrolate de vegetație uscată pot pune în pericol nu doar bunurile, ci și siguranța oamenilor.

Faceți un exercițiu de imaginație! Ați dat foc vegetației uscate, iar flăcările se întind necontrolat cu rapiditate, din cauza vântului și a căldurii. Dacă sunt copii în zone în care vizibilitatea este obturată? Dacă sunt oameni care pot fi surprinși și care, dintr-un motiv sau altul nu pot fugi din calea flăcărilor?

Pompierii știu foarte bine ce riscuri comportă incendierea necontrolată. Poveștile lor despre flăcările care se întind cu o viteză de neimaginat, ca un val de foc, trebuie să ne dea de gândit.

Din fericire, în Prahova, nu s-au înregistrat victime din această cauză. Însă, astfel de incidente sunt destul de dese.

Au fost 66 de intervenții la incendii necontrolate de vegetație uscată de la începutul anului. Dacă ne gândim însă că iarna a ținut până la jumătatea lui martie, cam toate au avut loc într-un interval de timp de vreo 30 zile! E foarte mult!

Într-o conferință de presă organizată astăzi, conducerea ISU Prahova a tras un semnal de alarmă și a reamintit condițiile obligatorii care trebuie îndeplinite pentru arderea resturilor vegetale. 

În primul rând, trebuie să știți că este interzisă arderea resturilor dacă bate vântul și dacă este caniculă. De asemenea, incendiul controlat este interzis pe timp de noapte.

În gospodărie, este interzis să dai foc resturilor la mai puțin de 10 metri de materiale care pot lua foc.

În ceea ce privește arderea controlată pe terenuri, cel care ia o astfel de măsură trebuie să obțină acordul primăriei și să aibă la dispoziție lopeți tip evantai și, de preferat, surse de apă în apropiere.

 

Mai jos, urmăriți prezentarea regulilor care trebuie respectate făcută de către comandantul ISU Prahova, Mihai Drăgan: 

 

Evident, sut puțini cei care se conformează. La fel de puține sunt și cazurile în care autorii incendierii sunt identificați și trași la raspundere.

Pompierilor le rămâne să stingă focul înainte ca cineva să aibă de suferit…

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor