logo
RNTV Live

Video-Copilul tău primeşte la şcoală măr? O anchetă marca republikanews.ro

Raluca Eparu

Drumul spre iad este pavat cu bune intenţii. Se demonstrează ori de câte ori în România se încearcă aplicarea unor programe sociale. Asta pentru că orice treabă românească se gândeşte, în general, de la coadă la cap. S-a întâmplat cu laptele şi cornul pentru că autorităţile au venit cu ideea pachetului înainte ca şcolile să aibă condiţiile necesare depozitării produselor, s-a întâmplat cu clasa zero unde oficialii au declarat că e cazul să ne trimitem mai devreme copiii la şcoală fără să se gândească de unde vor scoate şcolile logistica necesară pentru cei mici.

Să dai câte un măr pe zi la şcoală este un lucru minunat în teorie, dar şi aici aplicarea ne vine de hac. După ce mai mulţi cititori ne-au semnalat că micuţii lor nu primesc măr în fiecare zi aşa cum ar trebui, am luat-o pe firul problemei. Am ajuns la Inspectoratul Şcolar Prahova unde ar trebui în mod normal să se centralizeze toate nemulţumirile.

Ce spune doamna inspector e prefect adevărat! Copiii nu trebuie să mănânce mere stricate. Dar ce poţi să faci, ca director de şcoală, când un lot întreg vine asa?

Acesta e cazul fericit, pentru că mulţi copii nu mai primesc deloc fructele care ar fi trebuit să le revină zilnic. O spun elevii, părinţii şi chiar şi unii directori, dar cu voce joasă şi în privat, pentru că, spun ei, oricum tot ei trebuie să rezolve problema.

Problema din Prahova, spun mulţi, este că furnizorul de mere, cel care a câştigat licitaţia, este din Ilfov şi aduce fructele o dată pe săptămână, nu zilnic cum ar trebui.

Potrivit normelor sanitare este interzisă alăturarea merelor de lapte sau corn, deşi cele din urmă sunt ambalate individual. Asta înseamnă că fiecare şcoală trebuie să aibă un spaţiu special amenajat, mai rece dacă e posibil, pentru a ţine merele toată săptămâna. Cu amenajarea ar trebui să se ocupe primăria, iar dacă la Ploieşti nu au fost bani pentru aşa ceva, este inutil să mergi într-o comună săracă din judeţ să cauţi această cameră.

Pe urmă, însuşi procesul de primire al fructelor este unul anevoios şi de cele mai multe ori pică pe umerii unor angajaţi care nu sunt plătiţi suplimentar pentru asta.

Mai mult, aceste persoane trebuie să fie cu analizele medicale la zi pentru că fac parte din comisia care distribuie produse alimentare. Că merge sau nu, că elevii primesc sau nu merele, că ele arată bine sau nu, statul cheltuie mulţi bani pentru acest program.

Banii sunt alocaţi iniţial de către consiliul judeţean care face şi licitaţia, după care sunt decontaţi de la bugetul de stat. Cel puţin pe hârtie 60.527 de elevi din Prahova de şcoală primară şi gimnazială ar trebui să primească zilnic un măr de 100 de grame. În situaţia în care directorii de şcoli nu reclamă neajunsurile, nu vă rămâne decât ca dumneavoastră, părinţii, să faceţi aceste reclamaţii. Banii care se duc pe apa sâmbetei sunt şi ai dumneavoastră!

Mulţumim pentru sprijin tuturor celor care apar în acest material, dar şi părinţilor care ne-au semnalat problemele din şcolile unde învaţă copiii lor!

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor