logo
RNTV Live

VIDEO/ Crima care a zguduit Ploieştiul a rămas încă neelucidată

crima sursă foto Adevarul
Mihai Constantinescu

Povestea fostului director de la 1 Mai, ucis de Securitate

VIDEO/ Crima care a zguduit Ploieştiul a rămas încă neelucidată

Dimitrie Tomozei a fost un inginer – Director General al Uzinei „1 Mai” Ploiești și deputat în Sfatul Popular al orașului Ploiești. Povestea băcăuanului, născut în 2 decembrie 1915, în localitatea Galbeni şi ulterior adoptat de Ploieşti, este una halucinantă. A sfârşit la vârsta de 50 de ani, ucis. Crima s-a petrecut chiar în incinta uzinei pe care o conducea în împrejurări neelucidate, cel mai probabil de către Securitate.

VEZI ŞI https://portal.republikanews.ro/se-sterge-o-pagina-importanta-din-istoria-ploiestiului-in-locul-celebrei-uzine-1-mai-va-aparea-un-mallvideo-foto/

Pe firul crimei

Totul s-a petrecut în seara zilei de 11 decembrie 1965, în timp ce se afla la uzină, pentru a urmări derularea unor procese tehnologice. Înginerul a fost găsit mort în apropierea tunelului ce trece pe sub calea ferată spre vechea întreprindere „Unirea”.

În urma autopsiilor – succesiv efectuate și a expertizei medico legale finale, medicul anatomo-patolog concluzionează ca decedatul a fost ucis, moartea sa fiind una violentă. Împrejurările morții sale nu sunt clare, existând posibilitatea reală ca aceasta să se datoreze securității statului român.

Cartea document

La 53 de ani distanţă de la crima oribilă, nepotul inginerului,Alin Tomozei, lansează  cartea care tratează pe larg acest subiect.

„Cartea lui Alin Tomozei este , fără tăgadă, una dintre primele și cele mai relevante mărturii și analize a lumii ploieștene din primele două decenii de la instaurarea comunismului. Cititorul se va trezi pus în fața unei veritabile radiografii a ,,nașterii lumii noi” și va afla cum s-a edificat o întreprindere fanion a industriei constructoare de utilaj petrolier – Uzina 1 Mai care, timp de mai bine de patru decenii, a asigurat faima Românei și a orașului Ploiești în lume. Nu în ultimul rând, cartea este un document care clarifică, pe baza documentelor de la CNSAS, dispariția tragică a inginerului Dimitrie Tomozei, directorul Uzinei 1 Mai, asasinat de către Securitate. Așadar, vă invit să parcurgeți o inedită carte document despre crimele Securității de la Ploiești și dramele provocate de către această instituție de tristă amintire”.
(Dorin Stănescu, istoric).

Lansarea cărţii va avea loc în data de 03 noiembrie, de la ora 11.00 . Locul lansării este Palatul Culturii – Sala “Marea Unire”.

Pe timpul evenimentului va fi prezentat un film documentar. Acesta prezintă personalitatea inginerului Dimitrie Tomozei şi istoria de ieri si de azi a uzinei 1 Mai.

Lansarea va fi urmată de o sesiune de autografe.

INTRAREA ESTE LIBERĂ!!!

Vezi şi https://portal.republikanews.ro/crima-infioratoare-dupa-ce-si-a-ucis-cu-bestialitate-mama-s-a-dus-sa-se-plimbe/

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor