logo
RNTV Live

VIDEO/ Este unic în lume şi este din Prahova. Coiful getic din aur a revenit azi la Coţofeneşti. Este sub pază militară

coiful de aur
Mihai Constantinescu

 

Coiful getic din aur. Din nou la Vărbilău, după 90 de ani

VIDEO/ Este unic în lume şi este din Prahova. Coiful getic din aur a revenit azi la Coţofeneşti. Este sub pază militară

Este unic în lume şi valoarea sa este inestimabilă. Este vorba despre faimosul Coif de aut de la Coţofeneşti care astăzi a fost readus, pentru câteva ore, la Vărbilău, în cadrul unei expoziţii.

Acesta este deschisă şi organizată de către  Muzeul Național de Istorie a României (MNIR), în parteneriat cu Ministerul Culturii și Identității Naționale și cu Primăria Comunei Vărbilău. Expoziția „Coiful getic din aur. Din nou la Vărbilău, după 90 de ani” a fost deschisă la Școala Gimnazială din comuna Vărbilău – Corpul B.

Vernisajul a fost urmat de un simpozion care s-a desfășurat la Grădinița cu program normal din Poiana Vărbilău. Pentru buna desfăşurare a expoziţiei au fost luate măsuri de excepţie pentru asigurare a pazei, atât pe timpul orelor cât va rămâne în cadrul expoziţiei cât şi pe timpul tranportului. Se asigură pază militară.

Cei intersaţi au timp să meargă să vadă Coiful getic de aur pâna la ora 17.00.

Alături de fastuosul tezaur de la Pietroasele, coiful de la Coțofenești este probabil cea mai populară piesă de aur antică provenind din România.

Tot astăzi se inaugurează şi un Drum al Coifului în localitate. Practic, turiştii vor putea veni şi vor putea merge pe acest drum până la locul unde se presupune că a fost găsit Coiful, adică pe un vârf de deal

Legenda unei valori inestimabile

Coiful de la Coțofenești  datează din prima jumătate a secolului al IV-lea î.Hr. Purtătorul lui a fost un rege geto-dac – căpetenie a unei formațiuni politice autohtone constituită în zonă, pe la sfârșitul secolului V, începutul secolului IV.

Legenda spune că a  fost descoperit din întâmplare de doi copil care duseseră vacile la păscut. Se întâmpla undeva în 1928.  A fost considerat un obiect de distracţie, aşa că cei doi s-au jucat cu el şi i-au distrus partea superioară. Ulterior s-a descoperit că era din aur.

Este o piesă din aur masiv, cântărind 770 grame, aproape intactă. Îi lipsește doar partea superioară a calotei, în rest, nici un detaliu de decor nu este deteriorat.

Vezi şi https://portal.republikanews.ro/video-cel-mai-mare-muzeu-in-aer-liber-de-arta-contemporana-din-prahova-se-deschide-curand/

Vezi şi https://portal.republikanews.ro/monumente-vechi-de-aproape-150-de-ani-din-prahova-distruse-pentru-totdeauna/

 Muzeul Național de Istorie a României păstrează Coiful getic de aur

Coiful de aur a fost adus inițial la Muzeul Național de Antichități, din București, și păstrat acolo până în 1970, fiind expus în prezent la Muzeul Național de Istorie a României, în sala de tezaur.

Coiful văzut din lateral, în starea actuală (stânga) şi o reconstrucţie grafică (dreapta)

Coiful are o calotă de aur împodobită cu șapte rânduri paralele de nasturi conici radiați, are pe marginea inferioară un chenar de linii spirale punctate, care încadrează patru plăci acoperite cu reliefuri. Cea din față reprezintă o pereche de ochi holbați, cu sprâncene duble și întoarse în așa fel încât să inspire groază. (Același motiv apotropaic se regăsește și pe alte coifuri antice descoperite pe teritoriul României.) Cea din spate, despărțită în două registre, înfățișează în registrul superior figuri de oameni fantastici, cu picioarele în formă de șerpi, iar în cel inferior animalele fantastice urmărindu-se unele pe altele. Cele două plăci laterale reprezintă scene de sacrificiu, cu preoți purtând pe cap tiare.[3] După alți autori, pe cele două obrăzare fixe dreptunghiulare, care au fiecare câte un orificiu la bază, este reprezentată aceeași scenă de sacrificiu: un războinic înjunghiind un berbec, notează wikipedia.org

romsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor