logo
RNTV Live

VIDEO/ FOTO/Read Arafat a aflat astăzi totul despre ISU Prahova

Read Arafat
Mihai Constantinescu

ISU Prahova, la ceas de bilanţ. Raed Arafat , prezent la eveniment

VIDEO/ FOTO/Read Arafat a aflat astăzi totul despre ISU Prahova

Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă  „Şerban Cantacuzino” Prahova au prezentat astăzi bilanţul activităţilor derulate în cursul anului trecut. La eveniment a fost prezent şi șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Read Arafat, cât şi oficialități ale judeţului şi reprezentanţi ai Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.

2018 a fost un an greu, mai ales că ISU Prahova a funcţionat pe segmentul de prevenţie cu deficit de personal. Controalele în teren  au scăzut, şi asta pentru că numărul inspectorilor de specialitate s-a înjumătățit după reorganizarea Inspectoratului precum și prin vacantarea în cursul anului a multor posturi atât ca urmare a pensionării, cât și prin schimbarea din funcție în cadrul altor structuri/unități (10 inspectori în anul 2018 față de 23 de inspectori în anul 2016).

Per total au fost au fost efectuate 746 controale de prevenire față de 1084  în anul 2017, reprezentând o scădere de 31 %, cu o medie a numărului de controale raportat la numărul de inspectori de prevenire (5 inspectori) de 149 controale.  Se poate constata că numărul de controale raportat la numărul de inspectori s-a menținut.

Pe timpul controalelor au fost constatate 3322 deficiențe, iar dintre acestea un număr de 1783 au fost soluționate operativ, fiind aplicate 5047 sancțiuni contravenționale, din care 4265 avertismente și 696 amenzi (666 pe persoană juridică respectiv 30 pe persoană fizică) în cuantum de 3.902.000 lei (3.875.500 lei pe persoană juridică respectiv 26.500 pe persoană fizică)

În 2018 echipajele specializate din cadrul structurilor de intervenţie ale inspectoratului au participat la un număr de 4061 acţiuni pentru limitarea şi înlăturarea efectelor negative ale situaţiilor de urgenţă cauzate de incendii, arderi necontrolate, alunecări de teren, inundaţii, asanări şi distrugeri de muniţie, salvări de persoane şi animale, etc în scădere faţă de anul 2017 cu 13,66%, respectiv cu 643 intervenţii.

Atât prefectul judeţului Prahova, Mădălina Lupea cât şi preşedintele CJ Prahova, Bogdan Toader au ţinut să felicite pe toţi cei care fac parte din structura ISU Prahova pentru întreaga activitate de pe parcursul anului trecut.

De menţionat este că pe parcursul anului trecut , peste jumătate din cele 104 de localităti din Prahova au fost afectate de fenomene meteo şi hidro periculoase, pompierii find de fiecare dată la datorie.

Vizita șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, doctor Read Arafat a fost de bun augur, mai ales că a adus veşti îmbucurătoare. Pe parcursul lui 2019, 500 de maşini noi de stingere vor fi distribuite judeţelor din ţară. Acest lucru înseamnă că fiecare judeţ în parte va primi 8-12 maşini noi de stingere, în funcţie de mărime.

De asemenea a fost atins şi un punct sensibil: parcul auto vechi care a îngreunat activitatea. Timpul de intervenţie, inclusiv al ambulanţelor SMURD, nu a fost cel optim. iÎn unele judeţe, sunt autospeciale care  au atins şi un milion de kilometri rulaţi din cauza drumurilor pe care le fac.

Raed Arafat a pus accent şi pe prevenire. Reprezentanţii ISU Prahova trebuie să fie extrem de exigenţi pentru a fi evitate pierderi de vieţi omeneşti. Arafat a spus că aşteaptă ca prin acţiunile de prevenire să scadă numărul de amenzi nu prin prisma faptului că acesta nu trebuie date ci pentru că nu este necesar.

romsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor