logo
RNTV Live

VIDEO-FOTO/Un coreean cultivă legume inedite în Prahova. Ridichea uriașă, pepenele cu gust de pară și salata cu gust de hrean

corean in solar
Oana Stoica

Singura fermă agricolă coreeana din România.

Ridichea dulce care ajunge la 8 kilograme, pepenele cu gust de para si ananas, salata cu gust de hrean si ciupercile Shiitake.

Le găsim pe toate la 20 de kilometri de Ploiești, în solariile domnului Lee Jong Su, un cereean stabilit la Cocorăștii Colț de 10 ani.

Vorbim despre singura fermă agricolă coreeană din România.

Afacerea a început după ce domnul Lee a fost diagnosticat cu cancer de stomac. A vrut să mănânce sănătos și așa a început să cultive legume.

Nu orice legume însă, ci legume coreene. Așa se face că ridichea albă cultivată de Lee, este dulce și poate ajunge la 8 kilograme.

Toate semințele sunt aduse de Lee din țara natală, Coreea de Sud. Din fericire, coreeanul a găsit în România, la Cocorăștii Colț, un teren fertil pentru legumele lui, iar plantele s-au aclimatizat imediat.

Domnul Lee cultivă doar legume ecologice. Nu permite să fie stropite cu nimic, mai ales că din ele consumă și toată familia lui. De fiecare dată când intră în solarii, Lee nu se poate abține să nu guste o frunză de salată sau varză. Și împarte cu dărnicie și vizitatorilor.

Omul de încredere al coreeanului este Nicoleta Stanciu, manager de vânzări. Ea explică și cât de variate și deosebite sunt legumele cultivate în ferma de la Cocorăștii Colț. Acum legumele au ajuns și la export.

Pentru că românii nu prea apreciază legumele bio, 80% din producția fermei de la Cocorăști pleacă la export.

Străinii apreciază calitatea și gustul inedit al legumelor coreene.

Lee exportă acum în Austria, Germania, Turcia și Bulgaria. Planurile sunt însă de extindere. Mai ales că, dacă în România un kilogram de spanac se vinde cu 3 lei, Lee vinde la Viena și cu 3 euro kilogramul. Adică o diferență colosală.

GALERIE FOTO:

 

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor