logo
RNTV Live

VIDEO/ Grațiela Gavrilescu: ”Cer demiterea imediată a celor care gestionează Sistemul Antigrindină în Prahova!”

sistem antigrindina Prahova
Oana Stoica

”Cer demiterea imediată a celor care gestionează Sistemul Antigrindină în Prahova!”

Fenomenele meteo extreme au produs pagube însemnate în Prahova, în ziua de 30 aprilie 2019.

În special, localitățile din zona viticolă Dealul Mare au avut cel mai mult de suferit.

Grindina care a căzut doar 30 de minute, a acoperit pământul cu un strat consistent de gheață, pe alocuri și de 30 de centimetri.

Detalii aici: https://portal.republikanews.ro/videoprapad-in-urlati-si-valea-calugareasca-grindina-a-pus-la-pamant-viile-si-pomii-fructiferigalerie-foto/

Dezastrul a atras atenția ministrului mediului, Grațiela Gavrilescu. Mai ales că zona ar trebui protejată de Sistemul Antigrindină, dotat cu rachete care ar trebui să spargă formațiunile noroase, în așa fel încât să nu se producă pagube.

Ei bine, acest lucru nu s-a întâmplat astăzi. Deși se află în zona protejată cu rachete, localitățile Valea Călugărească și Urlați au fost grav afectate.

Grațiela Gavrilescu, ministrul Mediului, a cerut, într-o postare publică, demiterea celor responsabili pentru lipsa de eficiență a sitemului antigrindină.

”Astăzi, în zona Dealu Mare, grindina a făcut prăpăd. Plantații întregi de viță-de-vie și culturile agricole au fost afectate iremediabil pe suprafețe mari. Ploaia torențială și grindina au blocat traficul rutier și șuvoaiele de apă au pătruns în curți și case…

DE CE NU S-A INTERVENIT, EFICIENT, CU RACHETE ANTIGRINDINĂ?
M-am informat si avertizarea meteo, cod portocaliu, a fost data din timp, de către ANM.
CER PUBLIC DEMITEREA IMEDIATĂ a celor care nu și-au respectat atribuțiile de serviciu!” – a postat ministrul pe Facebook.

Statisticile vorbesc însă despre 140.000 de hectare protejate cu 567 rachete

Cele 8 stații de lansare a rachetelor sunt în Valea Călugărească, Câmpina, Vărbilău, Viperești, Tătaru, Tohani, Băicoi și Boldești.

Dispeceratul de comandă al celor 8 puncte de lansare este la Ploiești. Din momentul în care se dă alarma de grindină, ar trebui să dureze doar câteva secunde până la tragere.

Rachetele antigrindină zboară cu 550 de metri pe secundă, ajung la peste 6.000 de metri altitudine și sparg norii încărcați cu gheată.

Astfel, se presupune că protejează peste 140.000 de hectare de culturi agricole din Prahova, în proporție de peste 90%.

Folosind acest sistem, Guvernul plătește maxim 10 euro pe an pentru fiecare hectar protejat.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor