logo
RNTV Live

VIDEO/ Institutul din Prahova cu care Ceaușescu se mândrea în fața sefilor de stat. Acum a ajuns o ruină

20170614_125556 (Large)
Oana Stoica

România este țara tuturor posibilităților. Țara în care valorile sunt date uitării, iar cercetătorii sunt lăsați fără finanțare. O demonstrează chiar situația în care a ajuns  Institutul de Cercetare — Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație de la Valea Călugărească. Vorbim de singurul institut de acest fel din România. Înființat acum 50 de ani, institutul a cunoscut perioada de glorie în epoca ceaușistă. Atunci aici lucrau sute de oameni și cercetători.

 

Chiar dacă acum situația este una tragică, oamenii care mai lucrează în institute își amintesc și acum vizitele lui Ceaușescu, delegațiile străine în frunte cu Fidel Castro sau alți președinți de stat.

 

 

După revoluție, institutul a intrat în declin, iar din sutele de angajați au mai rămas puțin peste 60. Clădirile s-au degradat în lipsa banilor, iar majoritatea salariaților are salariul minim pe economie. De ani de zile institutul nu a mai primit nici un fel de finațare de la stat.

Promisiuni au tot fost, iar acum conducerea institutului speră ca acestea să se concretizeze din toamnă. Au învățat însă să se mențină pe linia de plutire. Pe lângă vânzarea vinului, venituri vin și din analizele pe care specialiștii le fac aici pentru diverși producători din toată țara.

În plus, după 15 ani, a fost reluat exportul de vin. Cea mai mare cantitate pleacă de la Valea Călugărească spre China. Din păcate doar 2 euro pe sticlă încasează institutul, adică un preț care nu plătește nici calitatea vinului și nici munca.

Infiintat in 1967, institutul mai are in subortdiune alte sapte statii de cercetare la: Blaj, Bujoru, Dragasani, Iasi, Minis, Murfatlar , Odobesti.

Institutul deține plantații experimentale și loturile demonstrative în care se fac cercetări, cu stația micropilot de vinificare și se mândrește cu colecția de soiuri de viță, unică la nivel național, unde, pe o suprafață de 7,5 hectare, sunt 1.180 de soiuri de viță de vie din 35 de țări de pe trei continente, respectiv Europa, Asia și America.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor