logo
RNTV Live

VIDEO/ În timp ce prahovenii trândăvesc, viile de la Valea Călugărească sunt culese de zilieri veniți de la sute de kilometri

cules struguri 2
Oana Stoica

A început culesul viilor

La Valea Călugarească, în Prahova, a început culesul viilor. Localnicii nu s-au înghesuit nici anul acesta să devină zilieri.
Aşa că la cules au venit oameni de la sute de kilometri, tocmai din judeţul Botoşani. Oamenii sunt fericiţi că au găsit de lucru şi se străduiesc să adune cât mai multe găleţi.
Primesc 60 de bani pentru fiecare găleată umplută cu ciorchini, aşa că nu e de mirare că trag tare, iar unii strâng şi 200 de găleţi pe zi. 
 
Unii dintre moldoveni vin de ani de zile la cules. Și-au adus la Valea Călugărească întreaga familie.
Cu toţii muncesc pentru a câștiga bani cât să supraviețuiască în iarnă.

Prahovenii nu vor să muncească

Institutul de Cercetare – Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație de la Valea Călugărească are de cules 65 de hectare cultivate cu viță de vie.
Strugurii ar fi rămas pe dealuri dacă nu ar fi venit ajutorul de la moldoveni. Localnicii preferă ajutoarele sociale în locul muncii în vie.

Vom avea vin mai puțin anul acesta!

 
Vremea capricioasă a făcut ca producţia să fie compromisă. Strugurii roşii au avut cel mai mult de suferit. Aşa că vom avea vin puţin anul asta, dar, spun specialiştii, de o calitate superioară.
Zilierii au cazarea şi masa asigurate la fermă. După o zi de muncă rămân cu 70 sau 80 de lei.
Dacă trag tare, după trei săptămâni, un zilier se poate întoarce acasă şi cu 1600 sau 1700 de lei.  
bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor