logo
RNTV Live

VIDEO/Jandarmii prahoveni au muncit la foc continuu. Au avut mii de misiuni

JANDARMI
Mihai Constantinescu

Bilanţul activităţii  pe anul 2017

Jandarmii prahoveni au muncit la foc continuu. Au avut mii de misiuni.

Anul 2017 a fost unul plin pentru jandarmii prahoveni. Conform bilanţului prezentat de aceştia, în cursul anului trecut, pe linia asigurărrii şi restabilirii ordinii publice au fost derulate în zona de responsabilitate mii de misiuni.

În perioada ianuarie – februarie şi pe parcursul trimestrului IV, I.J.J. Prahova a executat măsuri de ordine şi siguranţă publică, urmare a desfăşurării de către o parte a societăţii civile, a unor acţiuni de protest faţă de O.U.G. referitoare la graţierea colectivă şi modificările legislative în materie penală, misiuni care au solicitat din partea efectivelor un efort considerabil .
În 2017, jandarmii au avut misiunea de a interveni pe timpul protestului spontan al activiştilor GREENPEACE din România , în zona Cheia. Atunci, protestatarii s-au legat  cu lanţuri de trunchiurile arborilor şi de utilaje, pentru stoparea exploatării forestiere considerată de ei ilegală. Prezenţa echipelor de dialog a făcut ca misiunea să se încheie fără evenimente deosebite.

Una din provocările acestui an, a reprezentat – o gestionarea incidentelor și situatiilor de urgență, generate de starea de pericol sau consecinţele pe care animalele sălbatice le puteau creea pentru persoane sau bunurile acestora, efectivele inspectoratului intervenind la peste 130 de acţiuni menite a îndepărta, imobiliza sau captura animalul sălbatic (urşi, mistreţi, şerpi, insecte, etc.).

VEZI ŞI https://portal.republikanews.ro/conditii-de-iarna-pe-valea-prahovei-ce-masuri-au-fost-luate-la-sinaia/

Pe linie de antiterorism s-au desfășurat misiuni pentru protecţia obiectivelor din responsabilitate precum şi acțiuni specifice pe timpul vizitelor în zona de competenţă a unui număr de 315 grupuri de turişti străini.

Potrivit datelor. s-a avut în vizor  şi reducerea infracţiunilor stradale, siguranţa în mediul rural şi în zona unităţilor de învăţământ
Astfel, în anul 2017, au fost executate în total 8.938 misiuni de menţinere a ordinii publice în sistem integrat. Media zilnică a efectivelor care au acţionat în cadrul dispozitivelor de menţinere a ordinii şi siguranţei publice a fost de 76 jandarmi.
În cadrul misiunii de menţinere a ordinii publice au fost organizate dispozitive specifice atât în mediul urban cât și cel rural, în zone de interes operativ și instituții de învățământ.
Activitatea desfăşurată pe această linie de efectivele structurilor de ordine publică a reprezentat 85,60% din numărul total al misiunilor îndeplinite de inspectorat.

Jandarmii montani, la datorie

Şi jandarmii montani au avut un an plin.Fie că a fost vorba de turişti rătăciţi, aflaţi în dificultate sau blocaţi în telecabine, jandarmii au intervenit prompt. Misiuni au fost organizate în toate cele 5 stațiuni montane şi pe cele 36 trasee turistice din zona acestora.
Acestea s-au concretizat prin 150 acţiuni de căutare – salvare și evacuare (cu 78 % mai multe acţiuni faţă de anul 2016), pe timpul cărora a fost acordat sprijin unui număr de 258 persoane aflate în dificultate pe traseele montane şi pârtiile de schi.
Remarcăm intervenţia efectivelor din cadrul structurilor montane care au acţionat pentru recuperarea unui număr de 7 turişti rătăciţi pe Valea Azugii şi a unui număr de 130 turişti blocaţi în stația de telecabină Babele – Platoul Bucegi – urmare a opririi instalației de transport pe cablu aparținând S.C. Teleferic S.A. Bușteni din cauza timpului nefavorabil.

„Carpați 17”

Efectivele Posturilor Montane Sinaia și Platoul Bucegi împreună cu Salvamont Prahova, I.G.Av., S.T.S., S.M.U.R.D., au participat la exercițiul „Carpați 17”, ocazie cu care s-a testat capacitatea de reacție, coordonare și modul de interoperativitate în cadrul acțiunilor de salvare- evacuare a persoanelor rănite sau rătăcite în zona montană.

Aşa a luat naştere şi au fost puse bazele concursului de patrule montane şi a activităţii aplicative – MONTANERIA 2017, activităţi la care au fost invitaţi şi au participat reprezantanţi ai autorităţilor locale, eşalonului superior şi ai instituţiilor cu care cooperăm/ colaborăm , în executarea atribuţiilor specifice.

Prevenire şi combatere a faptelor antisociale

Pe segmentul de prevenire şi combatere a faptelor antisociale au fost constatate 362 infracţiuni.
Pe timpul executării misiunilor au fost aplicate 11.896 sancţiuni contravenţionale în valoare de 3.011.658 lei, în creștere cu 27,25% față de 2016.
În anul de referință în Camera de corpuri delicte a Inspectoratului au fost introduse 4.475 bunuri. (cu 24,34 % mai mult decât în anul 2016).
Pe linia tăierilor ilegale de arbori şi a furtului de material lemnos au fost executate un număr de 135 acţiuni, (în creștere cu 61,48% față de anul 2016), ocazie cu care au fost constatate un număr de 6 infracţiuni de tăiere ilegală şi au fost aplicate 234 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 445.400 lei, fiind recuperată cantitatea de 95, 53 m3 material lemnos.
Pentru punerea în aplicare a mandatelor de aducere s-au executat 696 de misiuni (cu 53 de mandate mai mult decât în anul 2016), în urma cărora nu fost constatate abateri judiciare de către organele de urmărire penală sau instanţele emitente.

Misiuni pe linia de pază și protecția obiectivelor, bunurilor și valorilor

În responsabilitatea Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Prahova sunt repartizate 34 de obiective, dintre care 33 prin exceptare de la plată şi 1 obiectiv contra cost (B.N.R. – Agenţia Prahova.)
Activitatea pe această linie a fost orientată către actualizarea documentelor de pregătire și desfășurare a misiunilor de pază din responsabilitate în conformitate cu prevederile legale intrate în vigoare în anul 2017.

 

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor