logo
RNTV Live

Zici că al tău n-are?! 10 cazuri de infestare cu trichinella în weekend!

cazuri de trichineloză
Ciprian Radu

10 cazuri de infestare cu trichinella în weekend!

Comoditatea și, mai ales, concepția stupidă că un animal crescut cum trebuie “în curte” nu poate fi bolnav sau chiar teama că va fi confiscată carnea îi supun pe mulți prahoveni unor riscuri maxime. 

Rămân destul de mulți cei care nu efectuează banalul examen trichineloscopic înainte de consumarea cărnii de porc.

Autoritățile averizează că situațiile în care a fost descoperit parazitul trichinella s-au înmulțit.

În numai câteva zile, în Prahova s-au înregistrat 10 astfel de cazuri. 8 la porcii crescuți  “curat, în curtea mea”, și două la porci mistreți. 

Evident, oamenii au consumat carnea infestată.

Au fost trei cazuri la Valea Călugărească și câte unul la Ariceștii Rahtivani, Șirna, Tinosu, Pucheni.

Ca să înțelegeți că nu e lucru de glumă și că examenul trichineloscopic trebuie făcut, uitați ce se poate întâmpla (sursa: Wikipedia). 

Perioada de incubație este variabilă, între 2 si 28 de zile, cu media între 10-14 zile, fiind invers proporțională cu severitatea infestării.

Trichineloza evoluează în 3 faze.

1. Fază intestinală cu debut la 1-2 zile după ingestia de carne, se manifestă prin diaree, greață, vomă, dureri abdominale.

2. Faza de diseminare a larvelor în sânge, cu debut la 2-4 săptămâni după ingestia de carne, manifestată prin febră, mialgii, edeme faciale și palpebrale bilaterale, erupții urticariene și eozinofilie care poate depăși 50%, ajungînd chiar la 80%.

3. Fază tisulară de închistare a larvelor în mușchi (cronică), începe în săptămâna a 3-a, când febra scade, însă mialgiile și manifestările alergice persistă mult timp.

În acest stadiu larvele închistate pot fi evidențiate în biopsia musculară; radiologic, se pot pune în evidență focare de calcifiere în masele musculare. În forme severe de boală apar complicații.

1. Complicații neurologice: polinevrite, meningită, encefalită, pareze focale sau difuze, delirium și psihoză.

2. Complicații cardio-vasculare: miocardite, caracterizată prin tahicardie persistentă sau instalarea unei insuficiențe cardiace congestive, tromboze.

Manifestările clinice care asociază febra, mialgia, edemul periorbital bilateral și astenia sunt extrem de sugestive pentru trichineloză.

Semnele biologice sugestive asociază o eozinofilie foarte crescută și o creșterea a enzimelor musculare. Confirmarea se face prin diagnostic serologic.

 

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor