logo
RNTV Live

Alesia Marin, candidat la funcția de președinte al CJE Prahova: „Chiar și după ce termin clasa a XII-a, vreau ca elevii să beneficieze de proiectele mele!”

a1f198ca-d0c1-45e1-8cd9-bee7b49b6992 (1)
Ștefan Petre

Mâine au loc alegerile din cadrul Consiliului Județean al Elevilor Prahova, care vor desemna noii membri ai Biroului Executiv al unicei structuri de reprezentare a elevilor din județ. Alesia Marin, o tânără de excepție, cu o mulțime de realizări mai rar întâlnite pentru o elevă de doar 16 ani, candidează la funcția de președinte al CJE Prahova, cea mai importantă pusă în joc.

Într-un interviu oferit în exclusivitate site-ului RepublikaNews, Alesia se deschide în fața tinerilor prahoveni, vorbind liber despre numeroasele proiecte pe care le-a coordonat și în care a fost implicată, dar și despre planurile ei, și arată cu ce ar putea ajuta CJE Prahova să fie, într-adevăr, o structură care să reprezinte corespunzător tinerii din județ.

Cu ce te ocupi, Alesia? Care sunt preocupările și pasiunile tale?

Mă numesc Alesia Marin și sunt elevă în Colegiul Național „Mihai Viteazul”, în clasa a X-a, pe profilul matematică-informatică intensiv. Pe lângă pasiunea pentru aceste discipline, sunt atrasă și de partea de comunicare, având o experiență bogată în voluntariat și coordonare de proiecte.

Încă de la începutul clasei a IX-a mi-am focusat atenția înspre activități extrașcolare, care să mă ajute să mă dezvolt pe plan personal și profesional. Printre pasiunile mele se numără public speaking-ul, călătoritul și participarea în proiecte internaționale care au scopul dezbaterii problemelor globale, organizarea de evenimente, dar și robotica, domeniu în care ma implic încă de anul trecut, fiind membră a echipei BraveBots.

Ce calități crezi că te recomandă pentru funcția de președinte al CJE Prahova?

Cred că un cuvânt care mă reprezintă este „implicare”. Îmi doresc să aduc o schimbare semnificativă atât în cadrul Consiliului Elevilor, cât și pentru elevii din întreg județul, astfel încât experiența în sistemul de învățământ să fie una cât mai bună pentru noi toți.

Totodată, implicându-mă în Consiliul Elevilor și în alte activități extrașcolare, am avut oportunitatea să organizez evenimente în cadrul cărora am impactat un număr mare de tineri din comunitatea prahoveană. Am reușit să promovez valori precum comunicarea internațională și cunoașterea de culturi noi, dezbaterea problemelor globale și găsirea de soluții pentru acestea (în cadrul conferinței MUNESCO 2023- Ploiești), pasiunea pentru lectură, colectarea selectivă, importanța roboticii și a valorilor STEAM.

Te consideri un bun lider?

Da, am o experiență bogată în leadership, dobândită prin proiectele pe care le-am coordonat. Consider că un lider adevărat este cel care are întotdeauna grijă de nevoile membrilor echipei și îi face să se simtă parte din colectiv, dar totodată este focusat și pe obținerea performanțelor dorite.

Mai mult, îmi place să lucrez cu oamenii și sunt o fire activă, căreia îi place să aducă un plus-valoare în proiectele din care face parte.

Care sunt cele mai mari proiecte/ realizări ale tale de până acum?

Unul dintre cele mai importante proiecte din care fac parte este „Ploieștiul Nostru”, fiind coordonatorul paginii de știri pentru tineret și realizatorul podcastului.

Pasionându-mă problemele globale și încercând să găsesc metode de soluționare pentru acestea, am participat în proiecte Erasmus și MUNESCO, fiind membră a asociației MasterPeace Ro. Mai mult, mi-am dorit să ofer și tinerilor prahoveni oportunitatea de a face parte dintr-o conferință internațională. Astfel, am organizat MUNESCO în iunie 2023, la Ploiești, unde au participat peste 130 de elevi, inclusiv delegații internaționale din Martinica, Slovacia, Italia și Turcia.

Vorbește-ne puțin și despre implicarea ta în Consiliul Județean al Elevilor din Colegiul Național „Mihai Viteazul”, unde ocupi funcția de vicepreședinte.

Consiliul Școlar al Elevilor CNMV este și va rămâne echipa mea de suflet, întrucât în cadrul acestei structuri de reprezentare a elevilor am avut oportunitatea de a organiza evenimente pentru tinerii din școala mea și de a face Colegiul Național „Mihai Viteazul” un loc unde tinerii să se dezvolte și pe plan extrașcolar.

Printre proiectele din care face parte se numără de asemenea echipa de robotică BraveBots, ThinkUp Academy, Asociația “MasterPeace Ro”, Fundația Județeană pentru Tineret Prahova, proiectul „Ploiești, Capitala Tineretului 2024”, participarea în cadrul unui job-shadowing la Canopy, dar și diferite comisii din școala mea, precum cea de anti-bullying.

Ce înseamnă pentru tine Consiliul Elevilor?

Consiliul Elevilor înseamnă pentru mine o oportunitate de a aduce o adevărată schimbare în sistemul de învățământ, astfel încât, chiar și după ce eu voi termina clasa a XII-a, elevii să beneficieze de proiectele pe care le voi implementa și care vor îmbunătăți educația pentru noi toți.
CJE Prahova reprezintă „vocea” elevilor din întreg județul, modul cum nevoile și dorințele lor vor fi prezentate prin CJE către autoritățile locale și, împreună, găsite soluții, astfel încât vocea elevilor să fie cu adevărat ascultată, nu doar auzită.

Cum a început toată experiența a reprezentării elevilor și a implicării în proiecte nonformale pentru tine?

Totul a început anul trecut, în clasa a IX-a. Fiind o fire curioasă și dornică să evolueze, mi-am dorit să mă implic în diferite activități extrașcolare. Am descoperit că îmi place public speaking-ul și, ulterior, ocupând funcția de vicepreședinte în Consiliul Școlar al Elevilor CNMV Ploiești, am conștientizat că mă descurc foarte bine la coordonarea unei echipe, la organizarea de evenimente, și îmi place lucrul cu oamenii.
Un an mai târziu, acumulând experiență în domeniul activităților extrașcolare, îmi doresc să pot aduce o schimbare pozitivă în comunitatea din care fac parte și să pot contribui la o educație incluzivă și calitativă pentru toți beneficiarii primari ai sistemului de învățământ, conform prevederilor din Monitorul Oficial al României.

Care sunt cele mai mari proiecte pe care îți propui să le realizezi odată ajunsă în această funcție?

Viziunea mea asupra unui sistem educațional calitativ cuprinde incluziunea și oferirea de oportunități atât școlare, cât și extrașcolare, inclusiv tinerilor din mediile defavorizate. Unul dintre cele mai mari proiecte pe care îmi doresc să le realizez se focusează pe elevii din mediile defavorizate, care au o situație financiară precară. Tinerii olimpici ai județului vor oferi voluntar lecții de pregătire pentru examenul de Evaluare Națională, dar și pentru ajutarea consolidării informațiilor predate la clasa pe parcursul anilor de studiu.

Un alt proiect de amploare este “A-B-C-ul CȘE”, crearea de către CJE PH a unui ghid pentru elevii reprezentanți de CȘE-uri. Acesta va conține legile esențiale lor pentru buna desfășurare a activității, o sinteză din întreaga legislație necesară lor. (Monitorul Oficial al României, Statutul Elevului, Legea Educației, ROF CNE, etc.) Totodată, ghidul va conține exemple de documente esențiale, modele pentru elevii reprezentanți.

Proiectul “Știu ce vreau să devin!” cuprinde vizite de studiu la diferite companii, facilitate în parteneriat cu Fundația Județeană pentru Tineret Prahova, dar și oferirea de consiliere în carieră de către specialiști și organizarea de workshop-uri în diferite domenii de interes.

De ce crezi că ar trebui colegii din CJE să te voteze?

Consider că împreună, ca echipă, putem îmbunătăți sistemul de învățământ și putem face Consiliul Elevilor și vocea tinerilor din Prahova cu adevărat ascultate în rândul autorităților locale. Contez pe votul reprezentanților Consiliilor Școlare ale Elevilor pentru a putea implementa împreună proiecte de durată, care sa aibă un adevărat impact asupra elevilor prahoveni.

Ce părere ai despre actuala reprezentare a elevilor în județul Prahova? Ce ai vrea să schimbi?

În viziunea mea, Consiliul Județean al Elevilor Prahova ar trebui să fie mai implicat în comunitate, organizând diferite proiecte și evenimente pentru tineri. Schimbarea pe care îmi doresc să o aduc în cadrul Consiliului Elevilor are în prim-plan dezvoltarea elevilor prim diferitele proiecte pe care le voi desfășura împreună cu echipa CJE PH.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor