logo
RNTV Live

Anchetă – O scrisoare pierdută la Primăria Ploieşti. Documentul care lasă oraşul fără investiţii în 2017

casa alba
Oana Stoica

Primăria Ploiești, prin incompetență sau superficialitate, a reușit să piardă finanțarea unor investiții de la Ministerul Dezvoltării, prin PNDL! Lista de investiții propuse de către municipalitate trebuia să ajungă la Minister pe cel târziu 17 martie, dar documentele au ajuns de abia pe data de 20. Cei responsabili cu acest lucru, în loc să facă un drum până la București pentru a le depune personal, cum au făcut reprezentanții altor localități, chiar mai îndepărtate, sau să le trimită cu confirmare de primire sau cu Poșta Militară, s-au rezumat la a le trimite prin Poșta Română, fără confirmare și a le trimite la un număr de fax, care s-a dovedit a fi greșit.

Se pare că de vină se face Direcția Tehnic Investiții, condusă de Sorina Șom, o apropiată a Partidului Național Liberal și prietenă cu city managerul Teodora Marin. De altfel, imediat după ce primarul Adrian Dobre a fost ales în funcție, Marin a devenit city manager, iar la scurt timp Șom a preluat conducerea DTI.

Inițial, contactat pentru un punct de vedere, primarul Adrian Dobre a „aruncat pisica” în curtea viceprimarilor Cristian Ganea și George Pană, spunând că aceștia erau responsabili de finanțarea de la PNDL. Însă, cei doi au explicat pas cu pas cum s-a ajuns în această situație, iar Pană a spus că unul din motivele pentru care s-a ajuns aici este acela că nici în ziua de astăzi primarul Dobre nu a înțeles cum trebuie condusă o instituție.

Astăzi, primarul Adrian Dobre a acceptat să stea de vorbă cu reporterii noștri și a declarat că se va face o analiză internă în primărie pentru a se descoperi exact cine se face vinovat de situația în care s-a ajuns (video jos). De menționat este și că în contextul în care bugetul propriu al primăriei nu permitea noi investiții, fondurile de la PNDL erau singura șansă ca noi proiecte să fie implementate în municipiu. De altfel, pe lista pentru PNDL erau proiecte de o importanță majoră, cum ar fi finalizarea stației de epurare, refacerea Podului de Lemn, reabilitarea unor străzi și extinderea rețelei de canalizare astfel încât toți ploieștenii să beneficieze de acest lucru. Totuși, primarul Dobre spune că aceste proiecte sunt prinse și în proiecția bugetară pentru 2018.

Viceprimarul George Pană a declarat că o ultimă șansă ar fi ca cei de la Ministerul Dezvoltării să țină cont de faptul că documentele au plecat din primărie în termenul stabilit, chiar dacă au ajuns cu întârziere. În acest sens, a explicat că merge astăzi la Minister pentru a discuta despre această variantă. Reporterii noștri au încercat să-l contacteze pentru a afla dacă discuțiile au avut loc până la această oră, dar nu a răspuns la telefon.

Reporterii noștri care au investigat acest subiect au fost evitați de o parte din cei implicați în scandal. Teodora Marin, city managerul, a refuzat să comenteze subiectul și le-a spus reporterilor să discute cu primarul Adrian Dobre. Sorina Șom, directorul DTI, nu a răspuns la telefon când a fost sunată, iar ulterior jurnaliștii au mers la DTI pentru a discuta cu aceasta. Șom nu a acceptat să dea o declarație oficială pe acest subiect, dar i-a spus reporterului că nu este vinovată de cele întâmplate și este prinsă la mijloc într-un scandal politic.

Acest subiect este o investigație comună a publicațiilor Republika News și Incomod.

Vezi mai jos ce spune primarul Adrian Dobre despre acest scandal:

romsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor