logo
RNTV Live

Cu câteva zile înainte de a se împlini un an de la arestarea sa, justiția rusă a decis să prelungească detenția jurnalistului american Evan Gershkovich până la data de 30 iunie

evan-gershkovich-tw5
Dudau Andreea Valentina

Marți, un tribunal rus a decis să prelungească detenția provizorie a jurnalistului american Evan Gershkovich până la data de 30 iunie. Această decizie vine cu câteva zile înainte de a se împlini un an de la arestarea sa în urma unor acuzații de “spionaj”, pe care Gershkovich le respinge!

Tribunalul Municipal al Moscovei a aprobat marți prelungirea detenției lui Evan Gershkovich până la data de 30 iunie 2024, după ce acesta a fost arestat în urma unor acuzații de spionaj pe care le-a respins. Evan Gershkovich, în vârstă de 32 de ani, jurnalist cunoscut al The Wall Street Journal (WSJ), a fost reținut de către FSB în timpul unui reportaj la Ekaterinburg, în Ural, în 2023. Este acuzat de spionaj, o infracțiune care ar putea să îl priveze de libertate timp de 20 de ani, însă acesta și-a negat implicarea, la fel ca Statele Unite, familia sa și ziarul său.

Rusia nu a prezentat public probele care să ateste acuzațiile. Procedura judiciară a fost ținută secretă. Washingtonul a acuzat Rusia că l-a luat ostatic pe Gershkovich pentru a-l schimba pe un cetățean rus, Vadim Krasikov, care este condamnat pe viață în Germania pentru uciderea unui opozant cecen în 2019, la Berlin.

Însă, eforturile de a-l elibera pe Gershkovich ar putea întâmpina obstacole, mai ales după moartea opozantului rus Aleksei Navalnîi în închisoare, deoarece acesta ar fi făcut parte dintr-un plan de schimb de deținuți aflat în curs de negociere.

Ambasadoarea americană la Moscova, Lynne Tracy, a exprimat marți că prelungirea detenției lui Evan Gershkovich este “deosebit de dureroasă”, subliniind că acuzațiile împotriva acestuia sunt “absolut false”. Tracy a cerut Guvernului rus să-l elibereze pe Gershkovich.

Gershkovich a fost în arest preventiv în Închisoarea Lefortovo – a FSB -, la Moscova, unde detenția sa a fost prelungită sistematic la fiecare două-trei luni. Săptămâna trecută, ambasadoarea Tracy l-a vizitat și a declarat că rămâne puternic în ciuda circumstanțelor.

Arestarea sa a șocat corespondenții occidentali din Rusia care continuă să lucreze într-un mediu tot mai tensionat. Alți cetățeni americani, printre care și Paul Whelan, un fost pușcaș marin american, sunt și ei închiși în Rusia, așteptând un schimb de deținuți și respingând acuzațiile de spionaj.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor