logo
RNTV Live

Curtea Constituțională a României a aprobat dezincriminarea evaziunii fiscale, stabilind că dacă prejudiciul este sub 1.000.000 de euro și acesta este recuperat, infracțiunea va fi sancționată doar cu amendă

Ciuca-Ciolacu
Constantin Corina


Curtea Constituțională a României (CCR) a respins marți sesizarea depusă de USR și Forța Dreptei privind neconstituționalitatea proiectului de lege inițiat de Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă

Curtea Constituțională a României (CCR) a respins marți sesizarea depusă de deputați aparținând Grupului parlamentar al Uniunii Salvați România și de deputați neafiliați privind neconstituționalitatea proiectului de lege inițiat de Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă. Acest proiect de lege vizează unele măsuri pentru consolidarea capacității de combatere a evaziunii fiscale și a fost adoptat în luna decembrie 2023 de Camera Deputaților.

CCR a constatat că dispozițiile acestui proiect de lege sunt constituționale în raport cu criticile formulate și au respins obiecția de neconstituționalitate cu unanimitate de voturi.

Potrivit deciziei CCR, legea este considerată un pas important pentru trecerea spre teoriile moderne ale dreptului penal, care vizează descoperirea și confiscarea bunurilor ilicite. Curtea a subliniat că principalul obiectiv al politicii penale în astfel de cazuri trebuie să fie recuperarea bunurilor ilicite și introducerea lor în bugetul public.

Astfel, conform noului proiect de lege, în cazul săvârșirii unor infracțiuni de evaziune fiscală în care prejudiciul este sub un milion de euro și acesta este recuperat integral, majorat cu 15%, împreună cu dobânzile și penalitățile aferente, fapta nu se pedepsește cu închisoarea, ci doar cu amendă. De asemenea, dacă prejudiciul cauzat și recuperat este de până la un milion de euro, se poate aplica doar pedeapsa cu amendă.

Proiectul mai prevede că în cazul în care prejudiciul cauzat este acoperit integral, prin plată efectivă, ulterior primului termen de judecată și până la judecarea definitivă a cauzei, limitele pedepsei prevăzute de lege pentru fapta săvârșită se reduc cu o treime.

Aceste modificări au generat controverse și dezbateri intense în mediul politic și în societate, cu privire la impactul lor asupra luptei împotriva evaziunii fiscale și asupra integrității sistemului judiciar din România.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor