logo
RNTV Live

Diferențele dintre ceaiul negru și cel verde: Care este mai benefic pentru sănătate și informații importante de luat în considerare în momentul alegerii

ceai verde
Constantin Corina

Ceaiul reprezintă o opțiune ușoară pentru a te hidrata, în special în sezonul rece, când consumul de apă rece poate fi puțin tentant

Compusul polifenolic din ceai conține antioxidanți, potrivit dieteticianului înregistrat Danielle Crumble Smith. Acești antioxidanți prezintă potențialul de a preveni și trata diverse boli umane, inclusiv bolile cardiovasculare, și au, de asemenea, efecte anti-îmbătrânire și anti-diabet, conform studiilor.

Majoritatea ceaiurilor conțin cofeină, însă în cantități semnificativ mai mici decât cafeaua, făcându-le o opțiune pentru cei mai sensibili la cofeină care doresc totuși un impuls de energie.

În ceea ce privește beneficiile nutriționale, specialistul în nutriție Danielle Crumble Smith afirmă că ceaiul verde oferă cele mai multe avantaje. Acesta dispune de proprietăți antioxidante superioare față de ceaiul negru, datorită unui conținut mai ridicat de polifenoli.

Potrivit unui studiu publicat în BioMed Research International, ceaiul verde contribuie la menținerea sănătății orale și susține funcția neurologică. De asemenea, conține l-teanină, un aminoacid adesea utilizat pentru a îmbunătăți stările de stres, dispoziția și calitatea somnului. Studiile indică faptul că aportul de l-teanină poate avea efecte pozitive asupra atenției, memoriei de lucru și funcțiilor executive.

Crumble Smith menționează că combinația de cofeină și l-teanină, în special în ceaiul verde, poate contribui la concentrarea mentală și vigilența pe parcursul zilei. Aceste beneficii se regăsesc și în matcha, o variantă de ceai verde sub formă de pulbere ce poate fi adăugată în smoothie-uri, folosită în deserturi sau consumată direct.

Este important de subliniat că ceaiul verde este bogat în polifenoli cu proprietăți anticancerigene, precum epigalocatechina galatul, care ajută la reducerea deteriorării celulelor prin oxidare și poate preveni formarea vaselor de sânge care hrănesc celulele canceroase.

Consumul de ceai negru este asociat cu un risc mai redus de boli cardiovasculare, conform unui studiu realizat în Marea Britanie, care a constatat o asociere modestă între consumul regulat de ceai negru și o mortalitate redusă din toate cauzele. Cercetările indică faptul că atât ceaiul negru, cât și celelalte varietăți precum ceaiul verde și ceaiul oolong pot avea beneficii pentru sănătatea intestinelor, datorită polifenolilor activi, cum ar fi teaflavina.

De asemenea, studiile au evidențiat că consumul a trei căni de ceai negru pe zi poate reduce riscul de îmbolnăvire de diabet. Se pare că această băutură are efecte benefice în scăderea nivelului de glucoză din sânge și poate preveni sau menține sub control diabetul de tip II, conform unor cercetări recente.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor