logo
RNTV Live

În data de 5 decembrie 2023, este sărbătorită Ziua Internațională a Voluntariatului, o ocazie dedicată celor care aleg să contribuie la binele comun fără a aștepta recompense – Află despre “Salvator din Pasiune”

Captură ecran (201)
Constantin Corina

Astăzi este ziua celor care fac bine din suflet, „Ziua Internațională a Voluntarilor” (IVD), o sărbătoare internațională stabilită la nivel mondial de Adunarea Generală a ONU în 1985

Unul dintre cele mai extinse programe de voluntariat din România este “Salvator din Pasiune“, inițiat acum șapte ani de Departamentul pentru Situații de Urgență și derulat prin intermediul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).

În cadrul acestui program, coordonat de Raed Arafat, oamenii sunt încurajați să se adreseze inspectoratelor pentru situații de urgență la nivel județean pentru a se alătura echipei de voluntari. Ziua Internațională a Voluntarilor este marcată prin recunoașterea și aprecierea contribuției de necontestat a voluntarilor în gestionarea situațiilor de urgență și în acordarea sprijinului celor aflați în dificultate, conform declarației reprezentanților IGSU.

De la lansare, peste 7.700 de persoane au participat la proiectul “Salvator din Pasiune“, dorind să fie solidare cu nevoile celorlalți, să-și asume responsabilitate civică și să ofere ajutor în situații critice. În primele 10 luni ale anului în curs, 1.703 de persoane s-au înscris în program, iar 1.302 dintre acestea au completat cursul de prim ajutor de bază.

Voluntarii implicați în program au fost activi în peste 45.000 de intervenții pentru stingerea incendiilor și acordarea asistenței medicale de urgență, precum și în peste 3.500 de activități de promovare a măsurilor de prevenire a situațiilor de urgență în comunități.

Pentru a deveni voluntar IGSU și a participa la intervenții alături de pompieri, doritorii trebuie să parcurgă cursuri introductive privind structura, misiunile și atribuțiile Inspectoratului General pentru Situații de Urgență. Mai mult, aceștia trebuie să treacă prin etape de pregătire specifică pentru a învăța noțiuni de prim ajutor, descarcerare și operațiuni de salvare.

Cerințele pentru a deveni voluntar includ:

  • Vârsta cuprinsă între 16 și 65 de ani;
  • Atestat medical;
  • Lipsa condamnărilor pentru infracțiuni intenționate;
  • Nicio pierdere anterioară a calității de voluntar în cadrul inspectoratelor pentru situații de urgență.

Dosarul de înscriere pentru voluntar trebuie să includă:

  • Cererea de înscriere;
  • Certificatul de cazier judiciar (pentru cei cu vârsta de peste 18 ani);
  • Copie a actului de identitate;
  • Aviz psihologic;
  • Actul doveditor al ultimelor studii absolvite sau în curs de desfășurare;
  • Adeverința medicală;
  • Acordul părinților/tutorelui legal pentru cei sub 18 ani.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor